• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: wall.hr

15.11.2016

10:06

NAUČNICI TVRDE: Konzumacijom cimeta postaćete pametniji

Ljubav

NAUČNICI TVRDE: Konzumacijom cimeta postaćete pametniji

Podeli vest

Cimet je najbolja hrana za mozak, otkrivaju istraživanja. Saznajte na koji način cimet poboljšava pamćenje i sposobnost učenja

Prema nedavnom istraživanju fakulteta i medicinskog centra Rush, cimet se pokazao najboljom hranom kada su u pitanju kognitivne prednosti.  Studija sprovedena od strane neuroloških naučnika otkrila je da hranjenje miševa cimetom znatno poboljšava njihovo učenje i pamćenje. Nauka iza koje stoji zašto i kako bi to uopšte moglo biti istinito je fascinantna, a sve se temelji na centrima naše pažnje, odnosno na hipokampusu, delu mozga koji stvara, organizuje i razvija podatke.

TREBA VAM SAMO 5 SEKUNDI! Naučnici kažu da je ova navika ključna za mršavljenje!

Nakon što je nahranjeno čistim cejlonskim cimetom, telo miševa počinje da ga metabolizira u natrijum - benzoat, hemijski spoj koji se koristi u lečenju oštećenja mozga. Kada natrijum - benzoat uđe u mozak miševa, dolazi do porasta nivoa CREB-a (proteina koji su uključeni u pamćenje i učenje), a to stimuliše plastičnost neurona u hipokampusu, među ostalim neočekivanim učincima. Rezultat je veoma poboljšano pamćenje i razvijenija veština učenja procenjena nastupom miša u tipičnom "lavirint" eksperimentu.

"Ovo bi mogao biti jedan od najsigurnijih i najjednostavnijih pristupa kako pretvoriti loše učenike u dobre učenike," kaže Kalipada Pahan, glavni istraživač studije.

KRVNA GRUPA OTKRIVA koji poremećaj preti vašem telu!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković
Društvo

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković

Zastavnik Mijodrag Tošković, pripadnik 72. brigade za specijalne operacije koji je stradao prilikom realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav, sahranjen je danas uz vojne počasti u Staroj Pazovi.

18.04.2024

17:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija