• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Stvarukusa.rs

15.11.2016

14:51

OPREZ! Sedam stvari koje ne smete da ubacujete u blender

Ljubav

OPREZ! Sedam stvari koje ne smete da ubacujete u blender

Podeli vest

Iako snažan motor i noževi blendera mogu da izblenduju mnogo toga, postoji nekoliko stvari koje ne bi trebalo da stavljate u ovaj uređaj

Pročitajte kojih je to sedam stvari koje ne smete da ubacujete u blender: 

1. Suviše vruću tečnost 

Dok je za pasiranje sastojaka supe, kako biste napravili potaž, najpraktičnija stvar blender, ukoliko je ta supa suviše vruća, ubacivanje iste u blender može biti vrlo opasno. Ubacivanjem vrlo vruće tečnosti i potom uključivanjem blendera stvara se para i pritisak unutar aparata, što može dovesti do toga da poklopac iskoči a vruća supa eksplodira po prostoriji. 

Umesto toga, pustite da se supa prohladi bar pet minuta pre nego što je ubacite u blender. Popunite ga tečnošću do polovine i držite poklopac čvrsto obmotan peškirom kako biste sprečili nezgode.

2. Pire krompir

Iako vam ovo možda deluje bezazleno, uključivanje blendera kako biste napravili pire krompir neće dati rezultate. Oštrice blendera će previše da "usitne" krompir što će dovesti do toga da oslobodi previše skroba. Krajnji rezultat će biti lepljiva, gumena masa umesto penastog priloga koji svi volimo. Umesto toga, upotrebite klasične alatke za pravljnje pire krompira, sprave za pasiranje ili mlin za hranu.

3. Sušeno voće ili sušeni paradajz 

Ukoliko imate blender velike jačine, ovo ne bi trebalo da bude problem. Međutim, ukoliko imate blender standardne jačine, kožasta i žilava tekstura sušenog voća i paradajza može vrlo lako da se zaglavi za oštirce blendera i da ih upropasti. Zato, ukoliko morate da izblendujete sušeno voće ili paradajz, prethodno ih potopite u toplu vodu kako biste ih omekšali. 

Shutterstock

4. Zrna kafe 

Tehnički, možete samleti zrna kafe u blenderu. Ali, postoje bolje alatke za melvenje celih zrna. Blender može učiniti da zrna kafe budu nejednako samlevena što može uticati na ukus kafe. Zrna takođe mogu da pohabaju oštrice blendera te je stoga bolje da potražite mlin za kafu. 

BUKETIĆ ZDRAVLJA: Brokoli pomaže u borbi protiv gripa i bronhitisa, ali i starenja!

5. Bilo šta što je jako smrznuto

Ponovićemo, ukoliko imate jak blender, ovo je dozvoljeno, međutim ukoliko je vaš blender standardne jačine, tvrđe i čvrste stvari bi mogle uzrokovati probleme. Kockice leda bi mogle biti problematične za drobljenje, smrznuto voće može ostati u komadima, dok oštrice blendera mogu da se pohabaju pod pritiskom. Umesto toga, ukoliko pokušavate da napravite "smuti" u blenderu standardne jačine, bilo bi poželjno da pustite da se voće prethodno otapa nekih pet do deset minuta pre nego što ga ubacite u blender a takođe se preporučuje upotreba već smrksanog leda. 

6. Cela zrna 

Mlin za začine kao i avan i tučak postoje s razlogom i zaista su najbolje alatke za obradu celog zrna. Standardne oštrice blendera zaista nisu namenjene za suve sastojke. Visina blendera takođe može uzrokovati da se fine čestice začina mnogo sporije slegnu, što može dovesti do toga da biber i druge čestice koje izazivaju kašalj, plutaju u vazduhu. 

OBAVEZNO PRIMENITE: Ovo morate da znate ako doručkujete musli!

7. Posuđe, dok blender radi 

Možda vam deluje da se ovo podrazumeva, ali nije loše da se podsetimo: budite sigurni da je blender u potpunosti isključen pre nego što ubacite kašiku ili lopaticu u aparat kako biste promešali ili zahvatili smesu. Odvojite bokal od baze pre nego što upotrebite pribor za jelo. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija