• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Edukacija.rs

16.11.2016

11:43

SEDAM ZNAKOVA koji ukazuju na to da ste preterali sa kafom!

Ljubav

SEDAM ZNAKOVA koji ukazuju na to da ste preterali sa kafom!

Podeli vest

Kafa je definitivno jedan od najomiljenijih napitaka širom sveta. Mnogi ne mogu ni da zamisle početak dana ili popodnevni predah bez šoljice kafe

Određena količina kafe može veoma povoljno da deluje na naš organizam – može da nam podigne pritisak i reši nas osećaja pospanosti, pomogne prilikom koncentracije i popravi pamćenje. Međutim, veliki ljubitelji kafe neretko uspeju da preteraju u konzumiranju, pa tako u toku dana popiju nekoliko šoljica više nego što je preporučljivo.

Ovo su znaci da ste preterali sa kafom danas:

Nervoza

Ukoliko osećate da ne možete da se primirite, ako vam se ruke blago tresu i ne drži vas mesto – znači da ste popili već previše kafe. Do podrhtavanja i nervoze dolazi jer kofein može da aktivira ili oslobodi neke od hormona, kao što je adrenalin – koji nas sprečava da se osećamo umorno, ali može da izazove nervozu.

Bol u stomaku

Previše kafe u toku dana, a pogotovo kafa na prazan stomak – može biti uzrok mnogih bolnih i neprijatnih problema u stomaku. Kofein stimuliše digestivni trakt, dovodi do nervoze, pa i mučnine i dijareje.

Gorušica

Upravo kafa na prazan stomak može da izazove gorušicu, što se i dešava kod mnogih ljudi – povremeno ili nešto češće – u zavisnosti od količine kafe koju konzumiraju i osetljivosti organizma na kiselinu, koja je u kafi na visokom nivou.

Prečesto u toaletu

Velika količina kafe u toku dana može da se manifestuje kroz prečesto odlaženje u toalet, što je najčešće samo neprijatno, ali svakako da nije dobro za organizam. Prečesto uriniranje je znak da se telo oslobađa tečnosti koja sa sobom odnosi i hranljive materije koje ne stižu da se apsorbuju.

OPREZ! Sedam stvari koje ne smete da ubacujete u blender

Preskakanje srca

Kofein u kafi deluje na centralni nervni sistem kao stimulans, zbog čega može da utiče i na otkucaje srca – tako što će ih ubrzati. Upravo preskakanje srca ćete osećati ukoliko ste danas preterali sa količinom kafe koju ste popili.

Anksioznost

Po jutru se dan poznaje, tako da je potrebno da obratite pažnju kako na vas utiče omiljeni jutarnji ritual – koji uključuje često veliku količinu kafe. Ako se posle ovog uživanja osećate anksiozno a ne osveženo i mirno, spremno za još jedan dan pun obaveza – onda bi možda trebalo da razmislite o alternativi za ovaj jutarnji ritual.

KRVNA GRUPA OTKRIVA koji poremećaj preti vašem telu!

Ukoliko se osećate anksiozno i tokom dana – pokušajte da smanjite količinu kafe koju pijete i za par dana ćete osećati drugačije – obratite pažnju na to!

Insomnija

S obzirom na to da kafu pijemo kako bismo se razbudili ujutru ili kako bismo ostali budni i skoncentrisani kad nam je to jako teško – nije ni čudo što upravo kafa može da izazove insomniju onda kada nam je san potreban.

Nesanica se javlja ukoliko u toku dana preterate sa kafom ili ukoliko popijete šoljicu svog omiljenog napitka prekasno – gotovo pred spavanje. Ne dozvolite da vam se to dešava – neka vaša poslednja kafa u toku dana bude bar tri-četiri sata pre nego što planirate da zaspite.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) pre dva dana imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija