• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti/Informer.rs

16.11.2016

16:06

MUČE VAS GLAVOBOLJE! Lekove pijte samo dva puta nedeljno!

Ljubav

MUČE VAS GLAVOBOLJE! Lekove pijte samo dva puta nedeljno!

Podeli vest

Glavobolja s vremena na vreme pogađa gotovo svakog. Najčešće se radi o glavoboljama tenzionog tipa, ili običnim glavoboljama

Odmah za njima, po učestalosti, slede migrene koje su mnogo bolnije, praćene mučninom i povraćanjem. Međutim, tokom poslednjih decenija sve se više izdvajaju glavobolje čiji je uzrok prekomerna upotreba analgetika. Po učestalosti one su dostigle visoko treće mesto i procenjuje se da od njih pati više od jedan odsto svetske populacije!

Doktorka Jasna Zidverc Trajković, neurolog i rukovodilac Centra za glavobolje Klinike za neurologiju Kliničkog centra Srbije, u intervjuu za "Novosti" kaže da se glavobolja usled prekomerne upotrebe analgetika najčešće sreće kod onih pacijenata koji su u ranoj mladosti patili od migrene ili glavobolje tenzionog tipa, a zatim tokom godina, zbog sve učestalijih glavobolja, počeli da piju previše analgetika:

- Takvi pacijenti u četrdesetim ili pedesetim godinama života dolaze kod lekara zbog svakodnevnih glavobolja, svesni da previše piju ovu vrstu lekova, a njihov efekat postaje sve slabiji. U tim slučajevima mi savetujemo isključivanje analgetika, a u periodu od maksimalno šest nedelja glavobolje bi trebalo da postanu manje učestale i bolne. U terapiju se obično uvode lekovi koji deluju preventivno, dakle utiču na to da se proredi broj napada glavobolje.

Da li kod svih pacijenata to daje rezultate?

- Uglavnom da, ali kod određenog broja njih tegobe zbog lišavanja analgetika su izraženije. Napadi glavobolje budu veoma intenzivni, praćeni opštom slabošću, vrtoglavicom, mučninom i povraćanjem, pa ih zbog toga upućujemo na bolničko lečenje, a lekovi koji pomažu da se prevaziđu tegobe usled nedostatka analgetika im se daju infuziono.

 Zbog čega analgetici kod ovih pacijenata prestaju da budu efikasni?

 Smatra se da usled česte upotrebe analgetika, dakle ne velike doze nego česte upotrebe, dolazi do izmene na receptorima puteva koji su odgovorni za prepoznavanje bola, i glavobolja počinje da se razvija čim koncentracija leka u krvi padne. Takve glavobolje su uglavnom najgore ujutru, jer se tokom noći najviše smanjuje količina leka u krvi.

 Koja količina analgetika se smatra bezbednom?

 Analgetik ne bi trebalo da se pije češće od dva puta nedeljno bez obzira na to da li se koristi za glavobolju ili druge bolove. Sve preko toga se smatra učestalom upotrebom, dakle zahteva određivanje terapije neanalgeticima, već lekovima za lečenje hroničnog bola.

Shutterstock

Da li to znači da bi trebalo da izbegavamo analgetik kada zaboli glava?

 Oni ljudi koji s vremena na vreme imaju glavobolju, za koju prepoznaju da je izazvana stresom, umorom, preskakanjem obroka ili prehladom, mogu i ne moraju da popiju analgetik. Dakle, ukoliko znaju da će ih glavobolja proći kada se naspavaju, pojedu ukusan i topao obrok, odmore ili prošetaju na svežem vazduhu ne moraju da piju lek. Međutim, onima koji pate od intenzivnijih i češćih glavobolja neophodan je analgetik koji bi trebalo da se popije već sa pojavom prvih simptoma.

Koji broj glavobolja se smatra čestim?

Problem predstavljaju pacijenti koji imaju više od dva napada mesečno. Pošto je toliko uzimanje analgetika štetno preporučujemo im preventivnu terapiju. To su lekovi iz različitih farmakoloških grupa, kao što su lekovi koji se inače koriste za lečenje srca, depresije ili epilepsije koji, svaki svojim mehanizmom, sprečava otpočinjanje napada glavobolje. Na taj način se smanjuje broj i jačina glavobolja.

 

 

Da li je ta terapija doživotna?

Ne, lekovi se daju od šest meseci do godinu dana pa se ukidaju. Međutim, njihov efekat ostaje godinama. Iako još nije precizno utvrđeno kako do toga dolazi, pokazalo se da se na taj način oporavlja neuronska mreža bola.

NEKAD SIMPTOM, NEKAD BOLEST

Postoji mnogo vrsta glavobolja, po čemu se one razlikuju? - Savremena medicina poznaje preko 200 tipova glavobolja i za svaku od njih postoje jasno definisani dijagnostički kriterijumi. Neke glavobolje predstavljaju bolest same za sebe, a neke su simptom drugih bolesti, pa i nestaju kada se te bolesti izleče.

Koliko mogu da budu česti napadi migrene?

 Migrena može da bude i svakodnevna, ali kod većine se javlja jednom do dva puta mesečno. Međutim, reč je o jakoj glavobolji praćenom mučninom i povraćanjem i opštom slabošću zbog čega je Svetska zdravstvena organizacija svrstala migrenu na listu prvih 10 razloga onesposobljenosti za rad, a s obzirom na to da od nje tri puta češće boluju žene, ona je među njima u prvih pet razloga odsustvovanja sa posla.

 Šta podrazumeva savremena terapija u lečenju migrena?

Već godinama su na raspolaganju lekovi iz grupe antimigrenika koji imaju odlične rezultate. Međutim, s obzirom na to da svaka migrena znači i zastoj želuca, za njeno najefikasnije saniranje su bolji oni lekovi koji ne moraju da se piju. Na svetskom tržištu postoje antimigrenici koji se udišu na nos, u obliku injekcije za samodavanje ili čepića. Nažalost, oni su znatno skuplji od tableta, pa je to razlog zašto kod nas nisu toliko rasprostranjeni. Isto važi i za lečenje botoksom, koji se primenjuje za lečenje migrene u svetu, ali još nije za ovu indikaciju odobren od strane našeg Fonda za zdravstveno osiguranje.

 Koji još tipovi glavobolja su po kliničkoj slici slični migreni?

To je svakako klaster glavobolja, od koje češće pate muškarci. Nažalost, kod nas mnogi lekari ne prepoznaju ovo oboljenje, pa pacijente čak sa sedam do osam godina zakašnjenja i neadekvatnog lečenja upućuju specijalisti, neurologu. To je svojevrstan apsurd, jer je reč o bolesti koja je mnogo češća od multipla skleroze i Parkinsonove bolesti.

 Kako se manifestuje klaster glavobolja?

- Karakteristična je po tome što se javlja u istom periodu godine, često sa noćnim napadima kada izuzetno jako boli u dubini oka uvek sa iste strane glave, a to oko pocrveni i suzi. 

Šta podrazumeva neurološki pregled kod pacijenata koji su došli zbog čestih glavobolja?

- Osnovni zadatak pregleda je da se isključi postojanje neke od bolesti koja se manifestuje glavoboljom. Jer, uzroci njene pojave su mnogobrojni i glava može da boli kako zbog prehlade tako i zbog tumora mozga. Ako se utvrdi da je reč o glavobolji, koja sama za sebe predstavlja bolest, određuje se odgovarajuća terapija za napade bola, i ukoliko je potrebno, preventivni lekovi za smanjivanje učestalosti glavobolja.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija