• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: menshealth.rs

17.11.2016

14:38

DOKTORI SAVETUJU: Ove masne namirnice treba redovno jesti!

Ljubav

DOKTORI SAVETUJU: Ove masne namirnice treba redovno jesti!

Podeli vest

Masne namirnice nam pomažu da se duže osećamo sitim, unapređuju zdravlje srca, popravljaju naše kognitivne sposobnosti, a verovali ili ne, dobar su saveznik u skidanju masnih naslaga sa stomaka

Mnogi doktori i nutricionisti smatraju da zasićene masti imaju svoje mesto u izbalansiranoj ishrani. Neobrađena hrana koja sadrži masti zapravo može poboljšati kvalitet holesterola, kognitivne funkcije i rad metabolizma. U masnoj hrani se može pronaći vitamin K2 i holin koje je inače teško pronaći u hrani, piše menshealth.rs.

Shutterstock

Žumance

Preskočite omlet od belanaca i slobodno pređite na žumanca. Ovaj nutrijent je sjajan izvor vitamina A, holina, vitamina B i selena. Žumanca iz jaja organskih pilića sadrže visok nivo vitamina D i karetonoida- antioksidanta koji žumancima daje tamnonarandžastu boju.

Slanina

Visoko kvalitetna slanina od organski hranjenih svinja u sebi sadrži esencijalni nutrijent holin koji se pokazao kao odličan saveznik u borbi protiv Alchajmerove bolesti i ostalih mentalnih oboljenja. Slanina takođe obezbeđuje dobru količinu vitamina B i cinka. Ovi nutrijenti pojačavaju proizvodnju serotonina što se pozitivno odražava na smanjenje aneksioznosti.

Puter od kakaa

Puter od kakaa se vrlo često koristi kao sastojak u prirodnim kozmetičkim proizvodima za kožu. Isto tako je veoma zdrav kao namirnica jer ima kremast sastav pa je dobar dodatak u energetskim pločicana, smutijima i kao zaslađivač u kafama. Ovaj puter je oksidant i u sebi sadrži omega 9 masne kiseline koje obezbeđuju hormonski balans i jačaju imunološki sistem.

Shutterstock

Crna čokolada

Ljudi koji žele da izbegnu srčane probleme trebalo bi da redovno konzumiraju crnu čokoladu. U tamnoj čokoladi ima flavonola, a da biste popravili cirkulaciju i smanjili srčane probleme dovoljno je 200 miligrama ovog jedinjenja. Tih 200 miligrama možete dobiti iz 2 kašike kokosovog praha ili oko 40 grama tamne čokolade koja sadrži najmanje 70 procenata kakaoa.

Shutterstock

Kikiriki i puter od kikirikija

Ova namirnica obezbeđuje obilje energije. Samo jedna porcija sadrži između 150 i 200 kalorija pa ćete biti siti satima. Pored obilja kalorija, orašasti plodovi u sebi imaju i obilje zdravih nutrijenata. Sadrže vlakna, proteine, antioksidante i različite vrste vitamina i minerala. Uz sve to, korisni su u borbi protiv Alchajmerove bolesti i kao saveznik u borbi protiv depresije.

OPREZ! Kako položaj u kom spavate utiče na vaše zdravlje?

Lan i čia semenke

Ove super semenke su odličan izvor omega 3 masti. I dok je najbolji izvor omega 3 masti riba, lan i čia semenke jačaju antiupalne sposobnosti organizma. U sebi sadrže i komponente koje se zovu lignani koji smanjuju holesterol i u sebi sadrže vlakna zdrava za srce. Ove semenke možete dodati u ovsenu kašu ili u smuti.

Tanjug

Punomasni mlečni proizvodi

Nije potrebno da jedete velike količine mesa jer u punomasne namirnice spadaju i proizvodi poput burata sira i punomasnog jogurta. Uprkos uvreženim mišljenjima, najnovije studije nisu otkrile jasnu vezu između povećanog rizika od kardiovaskularnih i koronarnih bolesti ili srčanog udara i unosa masnih prehambenih namirnica. Na primer, mlečni proizvodi sadrže vitamin D i kalijum, a upravo ta dva nutrijenta pomažu optimalnom zdravlju u vidu regulacije krvnog pritiska i insulinske osetljivosti.

OPREZ! Sedam stvari koje ne smete da ubacujete u blender

Puter od kokosa

Ova ukusna namirnica se pravi od kombinacije kokosovog ulja i kokosovog slada. U sebi sadrži sastojke koji smanjuju nivo triglicerida u krvi, a zbog svoje kremaste teksture može se namazivati na tost ili da možete dodati u ovsenu kašu.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija