• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: dijeta.net

21.11.2016

09:59

NADUT VAM JE STOMAK? Evo koja hrana je najčešći uzrok!

Ljubav

NADUT VAM JE STOMAK? Evo koja hrana je najčešći uzrok!

Podeli vest

Sigurno vam se desilo da vam ponekad stomak izgleda kao kod trudnice, da vas muči nadimanje, gasovi, a ne znate šta je razlog

Hrana koju konzumiramo može često da bude razlog takvih tegoba. U ovom tekstu vam dajemo spisak namirnica koje mogu da doprinose „pumpanju“ vašeg stomaka, tako da ubuduće razmislite o izbegavanju ili smanjenom unosu ovih proizvoda.

Mlečni proizvodi  – Intolerancije na laktozu mogu da variraju, ali u svakom slučaju najčešći simptom su gasovi. Pokušajte da nekoliko dana ograničite unos mleka, sira, jogurta, sladoleda i vidite da li pomaže. Ako bude od pomoći, ne morate potpuno da izbacitite mlečne proizvode, već probajte sa mlekom bez laktoze.

Jabuke i kruške – Svaka od ovih voćki sadrži do 5 grama vlakana, tako da su jabuke i kruške odličan izvor rastvorljivih vlakana, ali mogu biti problem za one sa osetljivim stomakom. Nemojte ih nikako izbegavati u potpunosti, samo smanjite unos i umesto jedne jabuke ili kruške, pojedite polovinu ili četvrtinu. Ovo će vam dati dovoljno korisnih materija iz voća, a opet će sačuvati vaš stomak od tegoba.

Pasulj  – Iako je veoma zdrav, sadrži oligosaharid, tip šećera koji je se teško vari u našem organizmu. Kada ovaj šećer dospe u debelo crevo, bakterije ga jedu čime proizvode gasove. Jedite male količine pasulja, probajte zajedno sa lako svraljivim žitaricama, kao što je na primer pirinač.

Brokoli, kupus, spanać  – Veoma hranljivo povrće koje je, na nesreću, na ovoj listi, a sve zbog rafinoze. Ovo je tip šećera koji se ne vari dok ne stigne u debelo crevo, gde se fermentiše od strane bakterija i stvara veoma neprijatan smrad. Nažalost, ne postoji ništa što može smanjiti stvaranje gasa nakon komzumacije ovih proizvoda. Ali pokušajte da ih povremeno izbegavate ili smanjite unos uz druge namirnice. Stomak će vam biti zahvalan.

Masna hrana  – Masnoća usporava probavu, što je razlog za dužu fermentaciju hrane. Takođe, povećava i osećaj sitosti.

Slana hrana  – Natrijum ne izaziva gasove, ali zadržava vodu u vašem organizmu. Kontrolišite koliko soli dodajete u hranu i gledajte da to ne bude više od 2 do 3 grama soli dnevno.

Žvake i bombone  – kada žvaćete ili sisate ove proizvode, možete gutati mnogo češće nego u toku obroka, što znači da ćete verovatno gutati i više vazduha. Takođe, one koji sadrže veštačke zaslađivače mogu dovesti do GI problema.

Gazirana pića  – Ova pića puna mehurića, kao što su pivo ili gazirani sokovi, oslobađaju ugljen dioksid u organizmu, što može dovesti do nadimanja.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija