• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

21.11.2016

21:39

PAMETNO PAMĆENJE: Evo kako da vam mozak šljaka kao sat!

Ljubav

PAMETNO PAMĆENJE: Evo kako da vam mozak šljaka kao sat!

Podeli vest

Sa starenjem se javljaju promene u načinu na koji mozak čuva informacije, otežavajući prisećanje na određene činjenice. Stoga pokušajte da ovaj proces odložite

Da li se sećate poslednje knjige koju ste pročitali? Ujutro niste sigurni da li ste isključili šporet, zaključali vrata... Ne možete nikako da se setite imena osobe koju sasvim sigurno znate? Kako starimo, javljaju se promene u načinu na koji mozak čuva informacije, otežavajući prisećanje na određene činjenice. Ipak, to ne znači da ne možete ništa da preduzmete kako biste ovaj proces odložili...

Postoji veza između nivoa šećera u krvi i memorije

Za početak nabavite bočicu esencijalnog ulja ruzmarina ili bosiljka. Testovi moždanih talasa pokazuju da udisanje jednog od ovih mirisa povećava nastajanje beta talasa u mozgu, što ukazuje na veću budnost. Dovoljno je da stavite malo ulja na kosu, ručne zglobove ili odeću - bilo koje mesto gde možete da osetite malo mirisa. Ili stavite malo ulja u difuzer za eterična ulja i pustite da ispuni prostoriju.

Kafa i šetnja

Kako d aizbegnete demnciju u najavi!Ako pijete napitke s kofeinom, imaćete kratkotrajno povećanje koncentracije. A takođe mogu postojati i dugotrajne koristi. Istraživanja pokazuju da osobe koje piju tri ili četiri šolje kafe na dan imaju manju verovatnoću da dožive gubitak pamćenja.

Rešavajte ukrštene reči, učite strani jezik, čitajte...

Da li ste znali da ginko biloba poboljšava dotok krvi u mozak, što pomaže ćelijama da dobiju neophodan kiseonik? Uzimajte 120 mg ove lekovite biljke na dan. Inače, standardizovan ekstrakt ginka se često prepisuje za sprečavanje gubitka pamćenja, kao i šloga. Drugi način da se poveća dotok krvi do mozga je kretanje. Bilo koja vrsta vežbi će poslužiti, a posebno aerobne poput šetnje i vožnje bicikla.

Public

Muzikoterapija

Slušajte često muziku, i to različite vrste. Stručnjaci su utvrdili da slušanje muzike može da poboljša koncentraciju i pomogne vam da se setite šta ste učili. A ako zaista želite da izoštrite svoje pamćenje, kupite muzički instrument. Učenje sviranja pomoći će vam da razvijete motorne veštine koje fino regulišu sposobnost mozga da analizira i fokusira se.

Hranite se pametnije

Nova istraživanja pokazuju povezanost između blage intolerancije na glukozu i gubitka pamćenja u starosti. Održavajte nivo šećera u krvi stabilnim: jedite redovne obroke razumnih količina sa naglaskom na cela zrna žitarice i povrće bogato vlaknima, umesto "belih" ugljenih hidrata kao što su bela testenina, hleb, krompir i pirinač. Fokusirajte se na dobre masti, one koje se nalaze u biljnim uljima, koštunjavom voću, semenju, avokadu i ribi.

Voda čini 85 odsto mozga. Stoga, ako ne pijete najmanje osam čaša tečnosti na dan, vreme je da steknete ovu naviku. Dehidratacija dovodi do umora, koji može da uzme danak u vidu pamćenja. Takođe, potrudite se da unosite vitamine B grupe, koji pomažu u izgradnji i obnavljanju tkiva mozga. Banane, leblebija i ćuretina su bogate vitaminom B6, integralne žitarice, meso, koštunjavo voće, semenje i pšenične klice su dobri izvori svih vitamina B grupe.

Ukrštene reči

Uložite trud da biste održali mentalnu aktivnost. Rešavanje ukrštenih reči, učenje stranog jezika, čitanje... odličan su trening za vaš mozak. Takođe, pokušajte da izbegavate stresne situacije. Napete osobe imaju visok nivo hormona stresa u svom organizmu. Tokom vremena ovi hormoni mogu da utiču na deo mozga koji kontroliše pamćenje. Ne morate da meditirate, važno je da radite ono što vas opušta, od ljuljanja u mreži za ležanje do slikanja sa decom ili unucima.


 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Telekom Srbija za milion korisnika u Nemačkoj!
Društvo

Telekom Srbija za milion korisnika u Nemačkoj!

Vladimir Lučić: Kada do kraja godine startujemo u SAD, bićemo jedan od većih svetskih operatora u smislu teritorije koju pokrivamo i na vrlo realnom smo putu da srpski Telekom postane velika i uspešna globalna kompanija

16.04.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija