• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: snagabilja.rs/Informer.rs

21.11.2016

22:30

HRANOM PROTIV PMS-a! Jelovnik za ublažavanje bolova, nervoze i razdražljivosti!

Ljubav

HRANOM PROTIV PMS-a! Jelovnik za ublažavanje bolova, nervoze i razdražljivosti!

Podeli vest

Nekoliko dana pre menstruacije najbolje je da jedete hranu bogatu ugljenim hidratima. Ono što je veoma važno jeste da je unosite u šest manjih obroka u toku dana

Ako i vi spadate u one žene koje muku muče s predmenstrualnim bolovima, neraspoloženjem, nervozom i razdražljivošću "onih dana u mesecu", veoma je važno šta jedete. Pravilnom ishranom nekoliko dana pre i tokom menstruacije možete znatno ublažiti neželjene simptome.

Promena načina ishrane ne treba da vas plaši, naprotiv. Nekoliko dana pre menstruacije najbolje je da jedete hranu bogatu ugljenim hidratima. Ono što je veoma važno jeste da ih unosite u šest manjih obroka u toku dana (otprilike na svaka tri sata).

Ovo su preporučeni obroci, a njihov redosled možete kreirati sami. Dakle, možete da ih uzimate u delu dana kada vam to odgovara, važno je samo da to bude u pravilnim vremenskim razmacima.

Čajna mešavina protiv bolnih menstruacija

Kako biste ublažili neprijatne i bolne simptome, pijte dve do tri šolje sledećeg čaja.
Potrebno vam je: 100 g hajdučke trave, 100 g kantariona, 100 g lista maline.
Priprema: Sve biljke pomešajte, prelijte sa 750 ml ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Procedite i popijte u toku dana.
Ako patite od PMS-a, jedno do dva piva ili čaša vina mogu biti od koristi.

1. Četiri supene kašike ovsenih, ječmenih ili pšeničnih pahuljica sa 200 ml acedofilnog jogurta.

2. Parče integralnog hleba namazano džemom ili medom.

3. Kuvan ili pečen veći krompir sa 50 g (pola kriške) kravljeg sira (posnijeg).

4. Testenina sa paradajz sosom, maslinovim uljem, bosiljkom i parmezanom: 2 šake testenine obarite u slanoj vodi, kad je kuvano - procedite i prelijte sosom. Sos: na malo maslinovog ulja izdinstajte pola srednje glavice crnog luka; kad postane staklasta, dodajte jedan iseckan i oljušten paradajz ili 200 ml pasiranog paradajza. Posolite, dodajte pola kafene kašičice šećera i kuvajte 10 minuta. Na kraju dodajte čen belog luka i seckan list celera ili bosiljka. Na testeninu narendajte malo parmezana.

5. Miks mešanog suvog voća koji se sastoji od: suve šljive, suve kajsije, suve smokve, 3 badema, 3 lešnika, kašike suvog grožđa, jedne sveže jabuke, kruške ili breskve.

6. Kuvani pirinač 200 g - to može biti šolja sutlijaša (sa mlekom, smeđim šećerom i cimetom) ili slani pirinač začinjen recimo karijem ili prženim susamom ili soja-sosom.

Pored ovakvog menija od velike koristi je uzimati kapsule sa uljem noćurka (2 do 4 kapsule na dan).

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija