• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: hocubebu.rs/Informer.rs

22.11.2016

12:22

ŽENE SE PLAŠE OVE BOLESTI! Bol u maloj karlici, teški ciklusi samo su neki od simptoma endometrioze!

Ljubav

ŽENE SE PLAŠE OVE BOLESTI! Bol u maloj karlici, teški ciklusi samo su neki od simptoma endometrioze!

Podeli vest

Bol u maloj karlici, bolne menstruacije ili odnosi samo su neki od simptoma koji mogu da ukažu na endometriozu. Endometrioza se definiše kao hronična upalna bolest koju karakteriše rast sluzokože materice, odnosno endometrijalnih žlezda i strome izvan šupljine materice. Procena je da se u različitim oblicima može videti kod čak 25 do 50 odsto žena sa problemom neplodnosti

Uzrok nastanka endometrioze nije tačno utvrđen, postoji više teorija. Retrogradna menstruacija, to jest, vraćanje menstruacione krvi iz materične šupljine u jajovode, menstruacije u ranom životnom dobu, višak estrogena usled gojaznosti, pa čak i oslabljen imuni sistem, koji nema sposobnost uništavanja ćelija endometrijuma, kada se nađu van materične šupljine. 

Endometrioza najčešće napada jajnike, peritoneum male karlice, ali se može raširiti na čitav abdomen zahvativši i creva. Poseban oblik endometrioze je adenomioza.

NEVEROVATNO! Naučnici veruju da botoks može da poboljša seks!

Adenomioza je  stanje kada se endometrijum nađe unutar materičnog mišića, to jest, miometrijuma. Na osnovu toga koliko je proširena, endometrioza se klasifikuje u četiri stadijuma.

S obzirom da smo rekli da je u endometriozi osnovni problem endometrijalno tkivo van endometrijuma, otuda su i simptomi udruženi sa endometrijalnim ciklusom. Kao što endometrijum unutar materice ima proliferativnu, sekretornu i fazu deskvamacije, tako i endometrijum van materice prolazi kroz iste faze. Endometrijum van materične šupljine deskvamira unutar organa na kome se nalazi, dajući iritaciju, zapaljenje i kasnije priraslice. Ukoliko se nadje na jajniku stvara endometriotične ciste, poznate kao čokoladne ciste.

Veoma se teško prepoznaje, pa je običnim pregledima, u zemljama Evrope, potrebno od šest do sedam godina da se otkrije

Ginekološkim ili ultrazvučnim pregledom može se samo posumnjati na endometriozu. Definitivna dijagnoza se postavlja histološkim pregledom uzetog materijala sa promenjenog tkiva. Uzimanjene materijala i odstranjivanje promene može se vršiti klasičnom operacijom ili laparoskopijom. U postavljanju diferencijalne dijagnoze od pomoći je i određivanje koncentraciije tumor antigena CA 125, koji je najčešće povišen kod endometrioze.

Da li je zamrzavanje embriona „polisa“ osiguranja da nećete ostati bez dece, ili bespotrebna procedura kojom ljudi žele da odlože roditeljstvo?

Lečenje endometrioze zavisi od kliničkog  stadijuma endometrioze i od reproduktivnog stadijuma. Ukoliko je bolest uznapredovala, savetuje se operativno lečenje, a potom hormonska terapija. Cilj hormonske terapije je da se prekine stimulacija endometrioznih  žarišta, izazove njihova atrofija i prekine krvarenje. Hormonska terapija može biti u vidu oralnih kontraceptiva ili lekova koji uvode ženu u privremenu menopauzu. Ukoliko žena želi trudnoću nakon operativnog lečenja, savetuje se ostanak u drugom stanju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija