• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net/informer.rs

23.11.2016

13:00

A NIJE VOLIM TE! Dve reči koje spasavaju vezu!

Ljubav

A NIJE VOLIM TE! Dve reči koje spasavaju vezu!

Podeli vest

Novinarka Dženis Kaplan, autorka knjige The Gratitude Diaries, sprovela je istraživanje o navikama iskazivanja zahvalnosti među Amerikancima

Rezultati su pokazali da bi se 97 odsto ispitanika zahvalilo u restoranu ukoliko bi konobar bio ljubazan. 

Ali koliko supruga redovno izražava svoju zahvalnost svojim partnerima? Sudeći prema rezultatima – samo 48 odsto. 

DA LI STE POSTALI ZAVISNIK? Ako vam se ovo događa batalite slatkiše!

Jedan od razloga je svakako što se od partnera svakodnevno očekuje mnogo više od konobara. 

Međutim, čak i kad je sve u redu, nemali broj osoba počinje da prihvata prisustvo i pomoć svoje “druge polovine” zdravo za gotovo. 

 - Kada ste u vezi, naročito duži vremenski period, na neki način prestajete da primećujete osobu sa kojom ste. Psiholozi ovu pojavu nazivaju ‘habituacija’. Toliko naviknete na svog partnera da počinjete da se pitate zašto ste uopšte nekada želeli da budete s njim -  rekla je Dženis Kaplan za Biznis insajder. 

NE ZAVARAVAJTE SE! Pet znakova da ste mu samo usputna stanica

Tokom prvih meseci svog istraživanja, Kaplan se redovno zahvaljivala svom suprugu koji je bio zbunjen i govorio da bi svakako učinio brojne stvari za nju. 


- Znam da bi, ali želim da znaš da sam zahvalna -  rekla bi. 

Prema istraživanjima brojnih psihologa, jednostavno “hvala ti” može da udahne sasvim novi život u dugu vezu, prvenstveno jer pokreće ‘spiralu rasta’. Kako? 

Samo jedno ‘hvala’ dovešće do toga da se vaš partner oseti cenjenim u uloži još više u vezu, što će vas učiniti još zahvalnijim. 

Iskazivanje zahvalnosti, ističe Kaplan, trebalo bi da postane svakodnevna navika koja će vas podstaći da svoju vezu vidite u sasvim novom svetlu.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija