• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti/Informer.rs

04.12.2016

09:57

SEZONA VIRUSNIH INFEKCIJA Prvi udar gripa krajem decembra!

Ljubav

SEZONA VIRUSNIH INFEKCIJA Prvi udar gripa krajem decembra!

Podeli vest

Zahuktava se sezona virusnih infekcija. Virus je laboratorijski potvrđen u susednoj Hrvatskoj i Crnoj Gori

Broj pacijenata koji se žale na povišenu temperaturu, kašalj, curenje iz nosa, u porastu je. Respiratorne infekcije odrasle uglavnom muče oko nedelju dana, dok kod mališana oporavak traje duže. Sporadično se registruju i oboljenja slična gripu, ali prisustvo virusa influence još nije dokazano u Srbiji. Virus je očigledno pred vratima jer su u susedstvu: Hrvatskoj i Crnoj Gori zvanično potvrđeni prvi slučajevi influence u ovoj sezoni.

Doktorka Katarina Mitić, lekar opšte medicine u Domu zdravlja "Dr Simo Milošević" na Čukarici, objašnjava da se u velikom broju slučajeva najčešće javlja prehlada, dok u oko 10 do 15 slučajeva dođe do pojave bakterija u grlu koje zahtevaju lečenje antibioticima.

- Uglavnom nam dolaze pacijenti sa povišenom temperaturom koja obično ne prelazi 38 stepeni - kaže dr Mitić. - Malaksalost, curenje i zapušenost nosa su prateći simptomi kao i suv nadržajni kašalj koji prati iritacija i bol u grlu. Sporadično se jave i pacijenti kod kojih postoji kašalj praćen sekretom i bolovima u grudima koji nisu toliko izraženi.

PREDUHITRITE PREHLADU I GRIP! Tri načina za jačanje imuniteta!

Kako objašnjava doktorka Mitić, ovaj deo godine karakterišu virusne infekcije koje uz adekvatnu terapiju uglavnom traju od četiri do sedam dana.

- Veći broj pacijenata očekujemo krajem decembra i početkom januara, jer tada počinje sezona gripa - kaže dr Mitić i dodaje:

Odmor i vitamini

Tokom trajanja respiratorne infekcije lekari savetuju odmor i uzimanje što više tečnosti. Trebalo bi redovno čistiti nos, prati ruke i provetravati prostorije kako se virusi ne bi širili. Uzimanje toplih napitaka, kao i voća i povrća bogatog vitaminima, tokom prehlade pomoći će da brže ozdravite.

- Za sada nemamo pacijente sa simptomima gripa, ali svima savetujemo vakcinaciju protiv ove bolesti. Vakcinu bi naročito trebalo da prime stariji i hronični bolesnici kod kojih grip može da dovede do ozbiljnih komplikacija.

I čekaonice ispred pedijatrijskih ordinacija pune su prehlađenih mališana, a lekari dnevno u proseku prime tridesetoro dece.

- Trenutno je najviše dece kod kojih je došlo do pojave gnojne angine i akutnih disajnih infekcija - kaže doktorka Radmila Kosić, pedijatar u Domu zdravlja Zvezdara. - Mališani dolaze sa izuzetno povišenom temperaturom koja obično veoma zabrine i uplaši roditelje. Zato često radimo i dopunska ispitivanja kako bi se pokazalo da li je virusna infekcija u pitanju.

Virusne infekcije kod najmlađih pacijenata, prema rečima dr Kosić su, kao i kod odraslih, praćene curenjem nosa i suvim kašljem, koji u nekim slučajevim postaje "zreo" sa sekretom.

- Lečenje traje desetak dana i neophodno je da dete ostane bar još nedelju dana u kući kako bi se potpuno oporavilo i zdravo vratilo u školu ili vrtić - kaže dr Kosić. - Dešava se i da kod nekih mališana zbog prehlade dođe do pojave bronhitisa i upale pluća i u ovom slučaju oporavak traje duže.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija