• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: zena.blic.rs/informer.rs

05.12.2016

09:16

OVE ZIME NEĆETE NABACITI KILOGRAME! Postoji samo jedan uslov - da se pridržavate ovog jelovnika!

Ljubav

OVE ZIME NEĆETE NABACITI KILOGRAME! Postoji samo jedan uslov - da se pridržavate ovog jelovnika!

Podeli vest

Zimi svi nabacimo koji kilogram. Manje je sunčevih zraka, pa organizam proizvodi manje vitamina D, pa nam se raspoloženje menja i lakše posežemo za hranom. Još se i manje krećemo, plus se slojevito oblačimo, skoro da se ništa i ne vidi, pa nam se može da se opustimo malo

A treba naprotiv, da se više krećemo, savetuje dr Olga Hadžić, specijalista higijene i psihijatrije u Domu zdravlja „Medigroup Dr Ristić“, kao i da ishranu prilagodimo smanjenoj potrošnji kalorija, uz obavezna tri glavna obroka i dve užine.

Za doručak treba da jedemo ovsene pahuljice. Hranljive su, sadrže mnogo biljnih vlakana, koja pomažu varenje i daju osećaj sitosti, plus beta-glukane, koji snižavaju holesterol. Druga varijanta je dve trećine šolje kornfleksa sa suvim voćem u 200 ml jogurta.

DORUČAK
* ovsene pahuljice biljna vlakna 389 kCal
* kornfleks lecitin 392 kCal
Preporučuju se zbog osećaja sitosti i brže probave.

Shutterstock

UŽINA

* 1 jabuka vitamin C 40 kCal
* 1 banana vitamin B 89 kCal
Preporučuju se jer daju snagu i umiruju.

RUČAK
* zeleno povrće folna kiselina  23 kCal
* mahunarke triptofan 110 kCal

Mahunarke i zeleno povrće se preporučuju jer otklanjaju umor i popravljaju raspoloženje.
Da nam raspoloženje ne varira tokom tmurnih dana, za ručak treba da jedemo povrće bogato folnom kiselinom, kakvo je sve zeleno povrće, kao i orahe, semenke, džigericu…
Hrana bogata esencijalnim masnim kiselinama i jodom, na primer morska riba, popravlja raspoloženje. Glavni izvor serotonina, hormona sreće, jeste triptofan, a ima ga najviše u ćuretini, mleku, mladom siru, kikirikiju, mahunarkama…

UŽINA
* pomorandža vitamin C  47 kCal
* bundeva vitamin T  28 kCal
Preporučuju se jer razbuđuju i ubrzavaju metabolizam.

coolinarka.com

VEČERA
* skuša omega-3 masti  223 kCal
* mladi sir omega-6 masti 97 kCal
Preporučuju se zbog spuštanja pritiska

U ishranu treba da ubacimo i dovoljnu količinu omega-3 i omega-6 masnih kiselina, za koje je dokazano da deluju kao stabilizatori raspoloženja. Zato dr Hadžić preporučuje skušu, sardine, losos, tunjevinu, seme bundeve, orahe, kao odlične izvore omega-3 masnih kiselina, i hladno ceđena biljna ulja (maslinovo, kukuruzno, suncokretovo, susamovo), lignje, meso, mleko, mladi sir, jaja koje sadrže omega-6 masne kiseline.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija