• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: zadovoljna.hr/informer.rs

13.12.2016

11:34

UPOZORENJE: Sredstva za čišćenje koja ne smete kombinovati

Ljubav

UPOZORENJE: Sredstva za čišćenje koja ne smete kombinovati

Podeli vest

Kada treba da se očisti kakva tvrdokorna mrlja u kući, skloni smo da kombinujemo nekoliko različitih sredstva za čišćenje kako bi sa manje muke rešili problem. Međutim, stručnjaci upozoravaju da upotreba nekog hemijskog sredstva može biti sigurna samo ako je ne mešate s drugim sličnim proizvodima

1. Dve različite vrste sredstava za čišćenje odvoda. Gelovi za čišćenje odvoda sadrže jake hemikalije koje efikasno ubijaju bakterije. Ako ne uklonite neprijatan miris ili začepljenje jednim korišćenjem, bolje je pozvati stručnjaka poput vodoinstalatera, nego kombinovati dva ili više različitih proizvoda. Ovi preparati sadrže moćne hemijske formule koje u kombinaciji mogu da izazovu eksploziju ili da ispuste paru štetnu po zdravlje ukućana. 

VITAMNISKA BOMBA! Dva kivija na dan štite nas od virusa!

2. Hidrogen peroksid i alkoholno sirće. Kombinacija peroksida i sirćeta česta je u kućnim preparatima za dezinfekciju kuhinjskih površina. Iako je reč o relativno sigurnoj kombinaciji, stručnjaci preporučuju da je ne mešate u istoj posudi jer se prilikom spajanja stvara persirćetna kiselina, koja može da iritira kožu, oči i disajni sistem osobe koja stoji nad njime. 

3. Izbjeljivač i alkoholno sirće. U teoriji, ova kombinacija čini se kao moćan odstranjivač bakterija iz kuće, ali u praksi ista stvara gasoviti hlor koji u malim količinama izaziva kašalj, probleme s disanjem i pečenje i suzenje očiju. 

4. Izbeljivač i amonijak. Amonijak je čest sastojak sredstava za čišćenje stakala i prozora. Stručnjaci preporučuju da ga ne mešate sa izbjeljivačem, jer u kombinaciji stvaraju hloramin. Ovaj gas ima vrlo slične posledice po ljudsko telo kao i gasoviti hlor, a izaziva i bolove u prstima i nedostatak vazduha u plućima. 

5. Izbeljivač i medicinski alkohol. Ovo je još jedna u nizu hemijskih kombinacija čije će udisanje izazvati tegobe disajnog sistema. Stručnjaci savetuju da izbeljivače nikad ne mešate s drugim hemijskim sredstvima, već samo sa vodom.

MOGUĆE JE! Jedite sledeće namirnice i nikada se nećete ugojiti


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija