• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

18.12.2016

11:04

DANI U KUPATILU: Kako se izboriti sa stomačnim virusom!

Ljubav

DANI U KUPATILU: Kako se izboriti sa stomačnim virusom!

Podeli vest

Iako se obično zove stomačni virus ili stomačni grip, virusni gastroenteritis nije isto što i grip, jer napada želudac i creva

Stomačni virus hara Srbijom i čekaonice u domovima zdravlja sve su punije. Mučnina, povraćanje, proliv, visoka temperatura, grčevi u stomaku... ovih dana muče čitave porodice. To je drugo najčešće oboljenje, odmah posle prehlade, a mi vam donosimo par saveta o tome šta da radite da i vas ne snađu ove muke, ali i kako da se lečite.

Dobra vest je da ne traje dugo, maksimalno do pet dana, neretko dan ili dva

Iako se obično zove stomačni virus ili stomačni grip, virusni gastroenteritis nije isto što i grip, jer napada želudac i creva. Dobra vest je da ne traje dugo, maksimalno do pet dana, neretko dan ili dva.
Virus se prenosi kapljičnim putem, zaraženom hranom i pićem, a najpre prljavim rukama, te je pranje ruku najbolja preventiva, naročito ako ste bili u kontaktu s obolelima. Takođe, preporuka je da jačate imunitet izborom zdravih namirnica.

Kada posetiti lekara?

Kad su stomačne tegobe u pitanju, savetuje se da odležite kod kuće sve dok se stanje potpuno ne vrati u normalu. Međutim, ukoliko temperatura nikako ne spada, a dijareja ili povraćanje traju duže od nekoliko dana, u stolici ste primetili krv ili bolovi u stomaku nikako ne prestaju - obavezno posetite lekara!

Supice i čajevi

Neki određeni lekovi za stomačni virus ne postoje. Sve se svodi na negu, dok su antibiotici kontraproduktivni, odnosno mogu da izazovu rezistentnost. U obzir dolaze samo probiotici.
Najvažnije je paziti da telo ne dehidrira. Unosite što više tečnosti, ali ne bilo koje. Hladna voda, sokovi i drugi slatki napici ne dolaze u obzir. Idealan izbor predstavljaju supice iz kesice, koje će osim tečnosti, telu nadoknaditi i izgubljene elektrolite.

Takođe, blagi čajevi, poput onog od kamilice ili svežeg đumbira, olakšaće simptome mučnine, a lekari uvek preporučuju da se pije ruski ili neki drugi crni čaj. Ove čajeve treba piti bez ikakvih dodataka kao što su med, šećer, limun ili mleko.

Antibiotici mogu da izazovu rezistentnost, u obzir dolaze samo probiotici

Banane i dvopek

Što se tiče hrane, najbolji izbor je pirinač, obaren samo u vodi, sa dodatkom malo soli (ili kocke za supu). Idealno bi bilo pirinač skuvati u većoj količini tečnosti, tako da ona može paralelno da se pije. Pirinčana voda je, inače, narodni lek za zaustavljanje dijareje.

ČUDOTVORNI LUK! Od prehlada do preventive malignih bolesti!

Isto tako, u smirivanju stomačnih tegoba mogu da pomognu dvopek, pečeni tost, grisine i suvi hleb. Od ostale hrane, tek sa prvom čvrstom stolicom, može se uzeti malo banane ili jogurta.
Sve dok se simptomi sasvim ne povuku, od ostale hrane trebalo bi izbegavati apsolutno sve, a naročito mesne prerađevine i mlečne proizvode.

Temperatura

U slučaju da se javi povišena telesna temperatura, nemojte je odmah skidati lekovima. Neki od njih mogu dodatno da nadraže sluznicu želuca i drugih organa za varenje, pa je pametnije izbegavati ih makar na početku bolesti. Radije primenite neki narodni lek - obucite čarape natopljene sirćetom, istuširajte se mlakom vodom i slično.

 


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija