• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Daily Mail

23.12.2016

16:12

MAMURLUK I PREJEDANJE! Kako izbeći najčešće praznične zamke?

Ljubav

MAMURLUK I PREJEDANJE! Kako izbeći najčešće praznične zamke?

Podeli vest

S beskrajnim turama teškog jela, pića i kaloričnih poslastica prilično je lako prejesti se za praznike

Tipičan način razmišljanja glasi otprilike ovako: “Ješću, piću i provodiću se, a nakon toga počinjem sa (detoks) dijetom”. 

Ali u praznicima podjednako možete uživati i bez gomilanja suvišnih kilograma, držeći se ovih saveta: 

Jedite dosta povrća. Nutricionista Šona Vilkinson savetuje da napunite bar pola tanjira povrćem pre nego što sipate bilo šta drugo (krompiri nisu uključeni u to!). Povrće je bogato vitaminima, mineralima i vlaknima koji jačaju imunitet i olakšavaju varenje. Ukoliko vi pripremate hranu, to je idealna prilika da tradicionalne recepte učinite zanimljivijim. Povrće, na primer, možete izdinstati sa belim lukom i maslinovim uljem. 

NAJUKUSNIJI aromatični krompir iz rerne

Pijte dosta vode. Potrudite se da u organizam unesete najmanje litar i po vode dnevno, kako biste odstranili toksine. Ukoliko konzumirate alkohol, potrudite se da između svake dve čaše pića popijete jednu čašu vode – na taj način sprečićete opijanje i mogućnost da se prejedete. 

Vežbajte. Čak i samo pola sata brze šetnje otkloniće tromost, ubrzati metabolizam i podići vaše raspoloženje. 

Odmorite digestivni trakt. Pripremajte laganije obroke i pokušajte da se suzdržite od alkohola u periodima kada ništa ne slavite. To mogu da budu supe, salate ili povrće spremljeno na bilo koji način. 

Ne zaboravite da unosite vlakna. Na taj način pospešićete varenje i sprečiti nadimanje. Povrće, voće, integralne žitarice i mahunarke bogati su vlaknima. 

IZLEČITE PREHLADU ZA JEDAN DAN! Prirodni recept koji pomaže svima!

Koristite suplemente. Probiotici su uvek dobra ideja jer će olakšati varenje, a vitamini i minerali će zaštiti vaš imunološki sistem. Naročito obratite pažnju na optimalan unos vitamina D, s obzirom na to da su tokom zimskih meseci ljudi u manjoj meri izloženi sunčevoj svetlosti. 

Izbegavajte kupovinu grickalica, slatkiša i brze hrane. Iako vam se to u trenutku može učiniti kao odličan način da uštedite vreme i energiju, doprineće gomilanju suvišnih kilograma. Kuhinjske fioke i police ispunite zdravijim zamenama, poput integralnih testenina, konzerviranog i smrznutog povrća, suvog voća, orašastih plodova... 

Nikada ne krećite na proslavu gladni. Ukoliko mislite da ćete na taj način smanjiti količinu kalorija koje ćete tog dana uneti, u velikoj ste zabludi. Štaviše, velika je verovatnoća da će vas glad u kombinaciji sa obiljem dostupne hrane navesti na preterivanje. Dan proslave obavezno započnite jačim doručkom,i ne zaboravite da za vreme slavlja bar dve trećine tanjira ispunite povrćem, integralnim namirnicama ili voćem, a preostalu trećinu visokokaloričnim namirnicama poput sosova, masnijih komada mesa i slatkiša.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija