• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

04.01.2017

10:14

ZAUVEK MRŠAVI! Provereni jelovnik za vitalnost

Ljubav

ZAUVEK MRŠAVI! Provereni jelovnik za vitalnost

Podeli vest

Da bi organizam ostao vitalan i zdrav neophodno je da svakoga dana pravilno rasporedimo unos namirnica

U ispunjenju ove misije može da pomogne piramida pravilne ishrane, koja podrazumeva kombinaciju namirnica koje su dobar izvor energije, belančevina, ugljenih hidrata, vlakana, minerala i vitamina koji su neophodni da naše telo funkcioniše normalno. Pravilnim izborom namirnica, pored toga što ćete se osećati dobro, uspećete i da izgubite i višak kilograma. Uz ovaj režim svake nedelje gubi se oko pola kilograma, ali se kilogrami veoma teško vraćaju i nema "jo jo" efekta.

Na dnu piramide nalaze se namirnice koje se obično jedu često i u većim količinama, i koje čine temelj pravilne ishrane. To su sve vrste žitarica, krompir, pirinač, odnosno hrana koja sadrži zdrave ugljene hidrate. Sledeći nivo piramide čini voće koje je bogat izvor vitamina, minerala, vlakana, organskih kiselina. Naročito treba jesti voće bogato vitaminima A, C, i E, jer oni štite organizam od slobodnih radikala, a takođe smanjuju rizik od karcinoma, i bolesti srca. U svakodnevnom jelovniku obavezni su raznovrsno povrće, i to mahunarke, paradajz, tikvice, luk, brokoli, zelena salata. Preporučuje se da povrće jedete sveže jer se kuvanjem delimično gube pojedini hranljivi sastojci.

ZDRAVLJE NA PRVOM MESTU! Šest znakova srčanog udara

Iznad voća i povrća u piramidi ishrane nalaze se neophodni proteini, meso, riba, jaja, mleko i mlečni proizvodi. Na samom vrhu su ulja i jednostavni šećeri koje treba jesti u veoma malim količinama. Neophodno je da svakoga dana pravilno kombinujete i u ishranu ubacite sve namirnice iz ove piramide.

HRKANJE dovodi do brojnih zdravstvenih problema

Tri obroka su obavezni, a preporučuju se i dve užine za što bolji rezultat. Za doručak bi trebalo da jedete žitarice, ovsenu ili zobenu kašu ili hleb od celog zrna sa nekim namazom. Za ručak i večeru kombinujte proteine i povrće. Obarite piletinu ili junetinu i uz to kao prilog spremite omiljeno povrće. Za užinu trebalo bi da jedete voće ili da grickate orašaste plodove i semenke. Slatkiše, sokove i brzu hranu izbacite iz jelovnika, a namirnice spremajte na pari ili maslinovom ulju, jer je tako mnogo zdravije.

PRIMER JELOVNIKA:

Doručak: 150 g ovsenih pahuljica sa mlekom, malo lešnika i komadići jabuke

Užina:  jedna jabuka

Ručak: pileća supa, rižoto sa tikvicama, salata po izboru

Užina: jedna pomorandža

Večera: kriška integralnog hleba sa sirnim namazom, 60 g ćurećih prsa, 40 g paprike


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Branko

pre 7 godina

Bolje onda nista i ne jesti.)))\n60 grama mesa?))

Branko

pre 7 godina

Bolje onda nista i ne jesti.)))\n60 grama mesa?))

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija