• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.01.2017

12:02

SAVRŠENI RECEPTI ZA ZIMSKE DANE Poslastice sa suvim voćem!

Ljubav

SAVRŠENI RECEPTI ZA ZIMSKE DANE Poslastice sa suvim voćem!

Podeli vest

Malo je onih koji mogu da odole slatkišima od suvog voća, zato obradujte goste ili ukućane sočnim rum kockama, punjenim jabukama ili energetskim bombicama

AROMATIČNI KOMISBROT

Potrebno je: 250 g mekog putera, 150 g suvih kajsija, 200 g smeđeg šećera, 150 g banana, 50 g suvog grožđa, 5 jaja, kašika rendane limunove kore, kašičica mlevenog kardamoma, 300 g brašna (mekog i oštrog), 100 g gustina, 100 ml mleka i kesica i po praška za pecivo.

Banane oljuštite i izgnječite viljuškom, a kajsije sitno iseckajte. Mikserom penasto umutite puter i šećer. Umešajte jedno po jedno jaje i nastavite da mutite još pet minuta. Dodajte limunovu koru, kardamom, suvo grožđe i seckane kajsije. Obe vrste brašna izmešajte s praškom za pecivo i gustinom, pa naizmenično sa mlekom i bananama dodajte u umućena jaja i dobro promešajte varjačom. Testo odmah sipajte u podmazan duguljasti kalup i pecite u rerni zagrejanoj na 160 stepeni 60-75 minuta. Pečeni komisbrot ohladite, isecite na kriške i servirajte sa čajem ili kafom.

 

ENERGETSKE BOMBICE

Potrebno je za 15 kuglica: 6 kašika brusnica ili suvog grožđa, 4 suve smokve, 6 urmi, 4 kašike mlevenih badema, 2 kašičice nezaslađenog kakao praha, po pola kašičice mlevenog kardamoma i korijandera, prstohvat morske soli i kašičica limunovog soka. Za valjanje: kakao u prahu i kokos.

Smokve, brusnicu ili suvo grožđe i urme izrežite na manje komade. U posudu stavite seckano suvo voće, dodajte mlevene bademe, kardamom i korijander, prstohvat morske soli, nezaslađen kakao u prahu, kašičicu limunovog soka i sameljite u blenderu. Od ove voćne smese navlaženim rukama oblikujte kuglice veličine oraha, uvaljajte u kakao ili kokos, poređajte u papirne korpice i servirajte.

 

SOČNE RUM KOCKE

Potrebno je - za testo: 550 g brašna, 200 g putera, 150 g šećera i 2 jaja. Za fil: 150 g suvog voća po ukusu (kajsije, šljive, višnje...), 150 ml hladne crne kafe, 100 ml ruma, kesica vanilin šećera, 50 g crne čokolade i džem po ukusu. Za glazuru: 150 g crne čokolade, 50 g putera, 4 kašike vode, 3 kašike ulja i 2 kašike šećera u prahu.

Suvo voće isecite na kockice, prelijte rumom i ostavite da odstoji tokom noći u poklopljenoj posudi. Od svih sastojaka zamesite testo i podelite na jednu manju i dve veće lopte. Manje komade tanko razvijte u pravougaonik, stavite u pleh obložen masnim papirom i odvojeno pecite u rerni na 190 stepeni, pazite da ne prepečete da bi kora ostala svetla. Veću loptu testa rastanjite i ispecite u rerni. Sve tri kore ohladite. Za pripremu fila, izdrobite veću koru, dodajte voće sa rumom, vanilin šećer, otopljenu čokoladu, crnu kafu i lagano izmešajte, ali ne previše da bi komadi izdrobljene kore bili vidljivi. Ako je smesa suviše tečna dodajte mleveni keks, a ukoliko je gusta razredite je kafom. Na dno posude stavite jednu koru, premažite džemom, ravnomerno rasporedite fil i pritisnite rukama. Drugu koru namažite džemom, sa premazanom stranom stavite preko filovane kore, dobro pritisnite i ostavite da odstoji tokom noći. Čokoladu otopite na pari zajedno sa šećerom, puterom, uljem i vodom. Glazuru malo ohladite i premažite kolač.

ENGLESKI PUDING

Potrebno je: 150 g suvog grožđa, 100 g suvih šljiva, 150 g suvih ribizli, 40 ml ruma, jabuka, po 50 g kandirane limunove i pomorandžine kore, 60 g mekog putera, 75 g prezli, 75 g brašna, 75 g mlevenih lešnika, 50 g smeđeg šećera, 3 jaja, 2 prstohvata mlevenog klinčića i pola kašičice cimeta.

Suvo grožđe i ribizle kratko blanširajte i dobro ocedite. Šljive isecite na sitnije komade, pomešajte sa ribizlama i suvim grožđem, a zatim prelijte rumom. Jabuku oljuštite, izvadite semenke, sitno izrendajte i umešajte u voće sa rumom. Dodajte koru od limuna i pomorandže, puter, prezle, brašno, lešnike, šećer, jaja, klinčić, cimet i zamesite testo. Podmazan kalup za puding napunite testom, poklopite ili zatvorite aluminijumskom folijom, stavite u posudu sa vrelom vodom i kuvajte oko tri sata u rerni na 150 stepeni. Otvorite neposredno pre serviranja i ukrasite po želji.

Public

PUNJENE JABUKE

Potrebno je: 4 veće jabuke, 50 g suvih kajsija, 100 g oraha, 30 g suvih brusnica, 2 pomorandže, 200 g slatke pavlake, 2 kašičice smeđeg šećera, 4 kapi ekstrakta vanile i kašičice cimeta.

Suve kajsije, brusnicu i 50 oraha sitno iseckajte. Iscedite sok od jedne pomorandže, prelijte seckano voće i orahe, dodajte smeđi šećer, cimet, dve kapi ekstrakta vanile i promešajte. Jabuke operite, izrežite poklopac, a zatim nožem ili kašikom pažljivo izdubite sredinu. Napunite ih smesom od suvog voća i premažite puterom da se tokom pečenja ne bi naborale. Poređajte u podmazan pleh i pecite u rerni zagrejanoj na 190 stepeni oko 30 minuta. Umutite šlag od slatke pavlake, pa umešajte sok od druge pomorandže, ostatak seckanih oraha i dve kapi ekstrakta vanile. Pečene jabuke pospite šećerom u prahu i poslužite sa šlag kremom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija