• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mondo.rs

12.01.2017

16:30

OPREZNO! Evo šta da radite ako vam promrznu prsti

Ljubav

OPREZNO! Evo šta da radite ako vam promrznu prsti

Podeli vest

Promrzline na delovima tela se prepoznaju po tome što je koža modra, bela ili crvena, a kasnije nastaje otok, a nekada i plikovi

Ukoliko se jave promrzline osobu treba uvesti u toplu prostoriju, skinuti joj obuću, odeću i prstenje, a komade koji su zalepljeni na kožu ne treba nasilno skidati, već ih treba obrezati makazama, navedeno je na sajtu Institutu za javno zdravlje Srbije "Batut". 

TRI PRIRODNA recepta protiv nadutosti

Promrzline treba prekriti gazom, ali ih ne treba uvijati zavojem. Ukoliko su promrzle osobe pri svesti treba im dati topla, zaslađena, bezalkoholna pića. 

Šta ne sme da se radi 

Promrzline na rukama i nogama nikako ne treba trljati, ne bušiti plikove, ne navlačiti rukavice ili čarape, ne stavljati termofor.

MLEKO SA ĐUMBIROM! Zdrav napitak koji poboljšava probavu i opušta 

Pri dužem boravku na niskim temperaturama može doći i do smrtnog ishoda - "bele smrti". Dolazi do hlađenja čitavog tela uz nemogućnost organizma da sačuva minimalnu telesnu temperaturu, oštećenja centralnog nervnog sistema, naglog pada reakcija na bol, pospanosti, stanja sličnog narkotisanom i vrlo brzog smrtnog ishoda. 

Alkoholisana stanja i iscrpljenost ubrzavaju nastanak smrzavanja. 

Novorođenčad i mala deca su sklona smrzavanju zbog niske telesne mase i nerazvijenih zaštitnih termoregulacionih mehanizama. 

U "Batutu" kažu da tokom hladnih dana treba nositi garderobu koja nije previše uz telo. Prednost imaju sintetički materijali, koji su vodootporni i brzo se suše, u odnosu na tradicionalne: pamuk i vuna, koji upijaju znoj i zadržavaju vlažnost, što stvara osećaj hladnoće.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Snežana

pre 7 godina

Vuna je odličan izolator i treba da se nosi uz tijelo, a preko nje odjeća od nepropusnog materijala!

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija