• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr

13.01.2017

14:17

MOGU JA TO! Olakšajte sebi trening ovim trikovima

Ljubav

MOGU JA TO! Olakšajte sebi trening ovim trikovima

Podeli vest

Rečenice kojima sami sebe bodrite nateraće vas ne samo da odradite trening, nego da ga ni ne osetite - trening je tad 25 odsto efikasniji. Pozitivne misli nas teraju napred

Ponekad nam se, objašnjavaju naučnici, ne da da vežbamo jer fizička aktivnost može biti prilično teška, naporna, a usled napora se i jako znojimo. U takvim uslovima skloni smo da preskočimo po koji trening, po pravilu sebi na štetu. Ali, u novoj kanadskoj studiji istraživači su pokušali da dokažu da se mentalnim trikovima, poput pozitivnih misli, može prevazići neugodnost i podići tolerancija na neudobnost i bol. 

U istraživanju su učestvovali profesionalni biciklisti. Prema zadatku istraživanja trebalo je da intenzivno vežbaju u vrlo toplom okruženju. Toplina uzrokuje znojenje i nelagodu i može da smanji efikasnost vežbe, bilo da se znojimo kad je napolju vruće, treniramo u zagrejanom prostoru ili smo pak previše obučeni. 

JEDE VAM SE SLATKO ILI SLANO? Evo šta vas telo upozorava

Telo u takvim uslovima pumpa manje krvi do mozga i mišića, pa brže dolazi do zasićenja i telesnog umora. Polovina ispitanika u istraživanju trenirala je bez dodatnih uputstva, dok je druga polovina podvrgnuta treningu motivacionih veština. 

Na njemu su naučili da “kanališu” negativne osećaje (poput negativnih misli “Vruće mi je” ili “Znojim se kao lud”) i da ih zamene pozitivnim afirmacijama i frazama, poput “Ide mi baš dobro” i “Mogu ja to”. 

ZA SVE KOJI MRZE TERETANU: SZO tvrdi da je dovoljno jednom nedeljno vežbati i to UKUPNO 150 MINUTA!

“ - Pozitivna’ grupa vozila je bicikl je 25 odsto brže i jače, pa je duže mogla da podnese veću količinu neudobnosti i bola. Temperatura tela bila im je viša nego kod druge grupe, što dokazuje da mozak ima mnogo više ‘snage’ u određivanju koliko telo može da podnese, nego što mi zapravo mislimo -  rekao je autor studije Stiven Čong, profesor sa Univerziteta Brok u Ontariju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17