• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

14.01.2017

19:19

LEK IZ ŠOLJE: Pet najzdravijih čajeva za sve boljke!

Ljubav

LEK IZ ŠOLJE: Pet najzdravijih čajeva za sve boljke!

Podeli vest

Nemojte čekati da se razbolite da biste posegli za toplim, aromatičnim napitkom - čaj je izvor zdravlja i sanira ne samo "zimske" već i čitav niz ostalih bolesti

Vreme gripa i prehlade, pad imuniteta i debeli minus prosto mame da se ušuškate ispod ćebeta sa šoljom omiljenog čaja. Ipak, nemojte čekati da se razbolite da biste posegli za toplim, aromatičnim napitkom - čaj je izvor zdravlja i sanira ne samo "zimske" već i čitav niz ostalih bolesti. Preporučujemo vam pet najlekovitijih čajeva, koji će vam pomoći da očuvate celokupno zdravlje.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je verovatno najpoznatiji među čajevima (ako izuzmemo kod nas omiljene nanu i kamilicu), a naročito je poslednjih godina postao izuzetno cenjen. Ima brojna lekovita svojstva, pa se preporučuje da ga redovno konzumirate.

Ovaj dragoceni čaj podstiče cirkulaciju, snižava šećer i holesterol, štiti kosti i zube, delotvoran je u borbi protiv gripa i niza bakterijskih infekcija. Spada u najsnažnije antioksidante - dokazano smanjuje mogućnost pojave kancerogenih oboljenja, sprečava starenje i jača srce. Zeleni čaj je prosto kralj među čajevima.

Public

Kamilica

Kamilica je u svakom domu prvi izbor pri pojavi bolesti. Pomaže kod probavnih tegoba i bolova u stomaku, smanjuje nadutost, pospešuje probavu. Čaj od kamilice olakšava disanje, osvežava organizam i smanjuje upalne procese.

Popijte svako jutro čaj od kamilice sa sokom od limuna i kašičicom domaćeg meda i vaše zdravlje će biti dobro tokom cele zime.

Shutterstock

Čaj od đumbira

Čaj od đumbira je od velike koristi kod prehlade, gripa i drugih infekcija disajnih organa. Poboljšava protok krvi i probavu i štiti od mučnine tokom putovanja. Pomaže osobama koje pate od alergija i kojima se preporučuje svakodnevno uzimanje ovog čaja.

Deluje i kod jačih glavobolja, protiv menstrualnih grčeva i reguliše mesečni ciklus kod žena. Jedan je od čajeva sa najvećom lepezom pozitivnih efekata.

Ipak, morate da budete pažljivi sa upotrebom jer može da dođe do oticanja usne šupljine. U svemu treba biti umeren, pa tako i u konzumaciji čajeva.

Čaj od matičnjaka

Matičnjak uspešno leči mnoge vrste stomačnih tegoba i problema sa žuči. Ima antimikrobno i protivvirusno dejstvo, podstiče znojenje pa se koristi u stanjima groznice.

Olakšava psihičke smetnje pa će, ako se redovno pije, popraviti raspoloženje svima koji se bore s depresijom. Čaj od matičnjaka uklanja napetost i nervozu, suzbija stres i poboljšava pamćenje.
Obavezno narendajte malo đumbira i dodajte kašičicu meda - to je dobitna kombinacija.

Public

Čaj od lavande

Lekovita svojstva ove mirisne biljke cenjena su širom sveta. Šolja čaja od lavande pomaže da smirimo um i telo i pomaže nam da lakše zaspimo. Blagotvoran je kod nadutosti, grčeva, problema sa crevima, pomaže kod respiratornih smetnji i različitih tipova infekcija. Lavanda se koristi za smanjenje telesne temperature kod dece i odraslih. Ova biljka ima i druga lekovita svojstva - koristite kesice čaja od lavande da zacelite rane, posekotine, čireve i ranice.

Oprez! Lavanda je prirodni antiseptik i ukoliko je previše pijete (više od tri šolje dnevno), može da uzrokuje smetnje kod probave i krvarenje desni.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59