• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: radiosarajevo

26.01.2017

11:25

PROVERITE! Ovo su najčešći simptomi nedostatka gvožđa u organizmu

Ljubav

PROVERITE! Ovo su najčešći simptomi nedostatka gvožđa u organizmu

Podeli vest

Uvek pratite signale koje vam telo šalje. Ovo su najčešći simptomi nedostatka gvožđa u organizmu

Neprestani umor i zadihanost 

Ako se brzo i naglo zadišete tokom svakodnevnih aktivnosti kao što su hodanje, kućni poslovi ili vežbanje, moguće je da vašem organizmu možda fali gvožđe. Naša tela koriste gvožđe za proizvodnju hemoglobina koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima, zaslužnim za prenos kiseonika. Manjak kiseonika u krvi dovodi do osećaja neprestanog umora. 

Loša koncentracija 

Ako ste primetili da vam je koncentracija loša i teško obavljate sve svakodnevne obveze koje ste ranije mogli da radite, moguće je da problem leži u smanjenoj količini gvožđa u organizmu. 

POSLE OVOG SAZNANJA još više ćete voleti crveno vino!

Ravnodušnost 

Jedan od mogućih simptoma nedostatka gvožđa može da bude i bezvoljnost i potištenost. Ako primetite promene raspoloženja i emocija, i nemate volje za stvari u kojima inače uživate, obavezno proverite krvnu sliku. 

Bleda koža 

Bleda koža može da bude pokazatelj smanjene količine gvožđa. Bedilo kože prouzrokovano je slabom cirkulacijom krvi i smanjenim brojem crvenih krvnih zrnaca. 

HLADNO VAM JE? Vežbama ubrzajte cirkulaciju
 

Shutterstock

Manje energije i lošija kondicija 

Manjak gvožđa smanjuje fizičku sposobnost i izdržljivost organizma. Ako redovito vežbate, sigurno ćete primetiti davam fizička aktivnost postaje isuviše naporna. 

Bolovi u mišićima 

Ako nakon dužeg hodanja ili treninga osećate snažne bolove u mišićima, a niste radili ništa što inače ne radite, možda vam telo poručuje da mu fali gvožđa. Takvo stanje usporava oporavak mišića. 

Lomljivi nokti 

Kada nokti nisu čvrsti kao što su nekad bili, lako se lome i udubljeni su, pravo je vreme da uradite analizu krvne slike jer je moguće da imate manjak gvožđa u organizmu. 

Česte bolesti 

Ako celu zimu provodite prehlađeni i s raznim upalama, i često patite od bolesti disajnih organa, razlog za to može da bude nedostatk gvožđa. 

Boja urina 

Ako tokom mokrenja primetite da je boja urina prilično drugačija, odmah zakažite pregled kod lekara. Kada organizmu fali gvožđa, urin postaje ružičast ili čak crven.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija