• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: stil/Informer.rs

28.01.2017

10:09

BOLJE DA NAM OVO NISU REKLI! Doktorka poručuje: Doručkujte čokoladnu tortu!

Ljubav

BOLJE DA NAM OVO NISU REKLI! Doktorka poručuje: Doručkujte čokoladnu tortu!

Podeli vest

Da li ste ikada pomislili kako bi bilo dobro da ujutro doručkujete poveći komad čokoladne torte?

Nemojte da se osećate krivim, smešnim ili blesavim - imamo sjajne vesti za vas!

Poznato je da je doručak najvažniji obrok u toku dana, neki ga zovu i Božjim darom ljudima, a većini je glavna asocijacija na prvi obrok omlet sa sirom i šunkom.

Ali, šta ako za doručak pojedete nešto slatko? A pritom ne mislimo na voće i keks?

Naime, Liz Moskov, ekspert za modernu ishranu i kulinarstvo rekla je da će čokoladna torta biti doručak budućnosti, prenosi Food Bussines News.

TAJNA VITKE LINIJE! Ove tri namirnice treba svaki dan jesti

Nekoliko studija do sada je pokazalo da niste uradili ništa loše ako ste za doručak jeli tortu, jer to ima i benefite po zdravlje, a možete čak i da izgubite kilograme!

Naučnici sa univerziteta u Tel Avivu otkrili su da jedenje torte za doručak, pored proteina i ugljenih hidrata, može da spreči žudnju za slatkišima u toku danu. Oni su otkrili i da je jutro idelano vreme za parče torte, jer je tada metabolizam najbrži i ostaje vam ceo dan da sagorite kalorije koje ste uneli.

Shutterstock

Tokom studije koja je trajala 32 nedelje, 193 gojaznih osoba bilo je podeljeno u dve grupe.

Jedna grupa je za doručak jela obrok sa 300 kalorija i malo ugljenih hidrata, dok je druga grupa za doručak imala jelo od 600 kalorija, uključujući i čokoladnu tortu. Čitavog dana jeli su obroke sa jednakim brojem kalorija.

POSLE OVOG SAZNANJA još više ćete voleti crveno vino!

Na polovini studije, obe grupe izgubile su u proseku 15 kilograma po čoveku, ali na kraju studije usledio je pravi šok - grupa koja je jela niskokaloričan obrok, vratila je u proseku 10 kilograma, dok je grupa koja jela tortu uz doručak izgubila još 15 kilograma!

Profesor Danijela Jakubovic, vođa studije, otkrila je da su ljudi koji su jeli niskokalorični doručak bili lošije raspoloženi nakon prvog obroka, a kasnije su imali jak nagon za slatkišima, zbog čega su ih krišom jeli.

Takođe, stručnjaci kažu da čokolada za doručak jača vaš mozak i pomaže da on bolje radi tokom celog dana. Druga studija utvrdila je da čokolada popravlja memoriju, koncentraciju, apstraktno mišljenje i kognitivne funkcije.

Ipak, ne smete da preterujete.

Ako budete uz doručak jeli više od jednog parčeta torte svakog dana, na kraju ćete imati više štete nego koristi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija