• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Glasamerike.net

06.02.2017

08:53

TO SMO ČEKALI! Uskoro će se zubi popravljati sami od sebe

Ljubav

TO SMO ČEKALI! Uskoro će se zubi popravljati sami od sebe

Podeli vest

Istraživači su možda blizu usavršavanja stimulacije zuba, koja čini da se oni sami od sebe poprave. Zahvaljujući ovom metodu, klasično plombiranje moglo bi uskoro da bude prevaziđeno

Stomatolozi obično popravljaju kvarove zuba tako što bušenjem očiste karijes i popune otvor porcelanom ili amalgamom srebra i drugih metala. Ali istraživači sa Kraljevskog koledža u Londonu imaju novi pristup - jednostavni sistem koji navodi zub da prirodno ispuni otvor, kaže profesor Pol Šarp. 

“To uključuje stavljanje leka na mali sunđer koji ide unutar zuba, u otvor koji je napravio lekar. Lek stimuliše prirodni proces, koji inače počinje da se pojavljuje posle oštećenja ali ga pojačava tako da veliki otvor bude popravljen proizvodnjom prirodnog materijala, dentina”. 

(VIDEO) HIT! Astronaut bacio loptu 516 kilometara u dalj

Lek koji stimuliše ponovni rast je već odobren za tretiranje neuroloških poremećaja, kao što je Alchajmerova bolest. 

 - Koristimo mnogo manje doze i ubrizgavamo ih lokalno, samo u zub. Nadamo se da će nas takvi podaci o bezbednosti, dobijeni sa visokim koncentracijama, davanim redovno u krvotok, staviti u veoma dobru poziciju da pred nadležnima kažemo šta smo preduzeli kako bi ubrzali vreme da što pre počnemo sa kliničkim testovima i zatim punudimo pacijentima -  ističe Šarp. 

Najdžel Karter iz Fondacije za oralno zdravlje kaže da je nova procedura uzbudljiva alternativa za dentalnu negu. 

 - Ponovni rast zuba koji je bio izgubljen zbog karijesa mogao bi da bude ogroman korak napred ali je takođe važno da zapamtimo da nije trebalo ni da dobijemo karijes. Govorimo o bolesti koju je moguće potpuno sprečiti - kaže on. 

10 PUTA JAČI OD ZELENOG ČAJA! Čim popijete prvu šolju, desiće vam se sjajne stvari!

Zato do tada, ako ne želite da slušate zvuk zubarske bušilice, lekari preporučuju da nastavite da redovno perete zube. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija