• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

06.02.2017

17:40

U KOŠTAC S UPALOM I VIRUSIMA: Priprema sredstava za ispiranje grla!

Ljubav

U KOŠTAC S UPALOM I VIRUSIMA: Priprema sredstava za ispiranje grla!

Podeli vest

Limun, soda bikarbona, so, đumbir i med neki su od najdelotvornijih prirodnih lekova za bolesti grla

 

Kao i većina načina lečenja kod kuće, ispiranje grla ima dugu tradiciju, zabeleženu još u starim knjigama indijske medicine poznate kao ajurveda. Ispiranje nije korisno samo zbog osvežavanja neprijatnog zadaha već je i efikasan način za ubijanje mikroba, umirenje grla koje grebe, zaustavljanje prehlade ili gorušice. Priprema sredstava za grgorenje ne mora da bude dugotrajna ili komplikovana. Sve što vam je potrebno su vruća voda i nekoliko sastojaka koje možda već imate pri ruci.

Umirite bol

Kada je u pitanju bol, teško je naći delotvornije sredstvo od jednostavne mešavine limunovog soka i vode. Protivupalni sok pomaže da se skupi otečeno tkivo grla, a za viruse i bakterije stvara neprijateljsku, kiselu sredinu. Samo dodajte kašičicu soka od limuna u čašu vruće vode i preparat je gotov.
Probajte i ovaj efikasan starinski recept: sipajte pola šolje vruće vode preko kašičice đumbira u prahu, dodajte sok od pola limuna i kašičicu meda. Đumbir ima antiupalne osobine, dok med oblaže grlo, a deluje i antibakterijski.

Zlatna pravila

# Za svaku upotrebu napravite sveže sredstvo za ispiranje
# Koristite najtopliju vodu koju možete da podnesete, hladna sredstva su neefikasna
# Nemojte gutati smešu, ispljunite je

Sprečite gorušicu

Za povremenu gorušicu probajte običnu slanu vodu - jednostavno stavite Ľ kašičice soli u šolju vruće vode i promešajte. Slani rastvor pomaže da se isperu i neutrališu kiseline u grlu, ublažavajući osećaj peckanja i pomažući brzo umirenje iritirane sluzokože. Ako imate hroničnu gorušicu, javite se lekaru.

Najčešći i najdelotvorniji domaći lek je, naravno, kašičica sode bikarbone razmućena u čaši vode.

Dezinfekcija

Čak i najzdravija usta su dom milionima bakterija koje proizvode otpadne materije, a koje opet uzrokuju neprijatan miris. Ako vam deluje da pranjem zuba i korišćenjem konca bakterije ipak ne držite pod kontrolom, probajte čaj od karanfilića, koji deluje kao antiseptik. Jednu ili dve kašičice istucanog karanfilića potopite u šolju vruće vode i ispirajte po potrebi.

Protiv prehlade

Sledeći put kada imate kijavicu probajte rastvor ehinaceje, glavnog ubice virusa među biljkama. Dodajte dve kašičice tinkture eninaceje u šolju vruće vode i time ispirajte grlo tri puta na dan.
Ljubitelji tabasko sosa se zaklinju da je njegov rastvor u vodi najbrži način za otvaranje zapušenih disajnih puteva. Ako dobro podnosite ljuto, dovoljno vam je par kapi u šolji vruće vode.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija