• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.Lazović

06.02.2017

18:05

LIPOSUKCIJA BEZ NOŽA! Saznajte sve o HIT DIJETI!

Ljubav

LIPOSUKCIJA BEZ NOŽA! Saznajte sve o HIT DIJETI!

Podeli vest

Jedite kada ste gladni, nemojte jesti kada niste. Zaboravite pravilo da jedete sve, ali umereno - zapravo zdrave namirnice jedite što više, a nezdrave nikako!

Liposukcijska dijeta, za kojom je u poslednje vreme nastala prava pomama na Balkanu, te tako i kod nas, ima mnoge slavne sledbenike. Uz nju su izgubili kilograme Tijana Dapčević, Suzana Mančić, dr Nada Macura, Nataša Bekvalac, Željko Samardžić... I zaista zvuči bajkovito. Kada je neki važan događaj pred vama, treba da odete na godišnji odmor, svadbu ili planirate sopstvenu, a niste sigurni da ćete izgledati fit u haljini koju ste odabrali, za 10 dana (ili nešto duže) mogli biste da se rešite ovih muka. Tvorac ovog programa, mr. sci Kenan Mandra, spec. nutricionizma i dijetetike, otkriva kako da održavate optimalnu liniju i živite zdravo.

5 odsto
od ukupnog kalorijskog unosa trebalo bi da čine proteini

Šećeri na crnoj listi

- Savremena ishrana obiluje šećerima koji posredstvom hormona insulina dovode do nakupljanja masnih zaliha i debljanja. Liposukcijska ishrana znači jesti obrnuto - unositi zdrave i zasićene masti, a izbegavati šećere. Kako masti za razliku od šećera nisu samo prazne kalorije, telo je opskrbljeno ne samo sa duplo više energije, nego i esencijalnim nutrijentima. Iako je liposukcijska ishrana u širem smislu stil života, ona je svoju popularnost stekla najviše zahvaljujući dijetoterapijskim tretmanima, tzv. neinvazivnoj liposukciji. Jedan tretman od 14 dana omogućava smanjenje telesne mase za 7 do 10 odsto - kaže Kenan Mandra i dodaje:

Atkinsonova vs liposukcijska dijeta

Atkins je bio u pravu da treba smanjiti unos ugljenih hidrata (šećera), ali je pogrešio kada smatra da se to da nadomestiti proteinima, smatra Kenan Mandra.
- Liposukcijska ishrana nije proteinska dijeta. Proteine unosimo normalno kao i ranije - prema preporuci čine 15 odsto od ukupnog kalorijskog unosa, dok povećavamo unos masti. Pre je možemo nazvati hiperlipidna. "Lou-karb" dijeta obezbeđuje smanjen unos šećera i time manje insulina, dok mediteranska ishrana obezbeđuje zdrave masti kao temeljni izvor kalorija, proteine u umerenoj količini i povrće kao izvor vlakana, čime su zadovoljene esencijalne nutritivne potrebe. Liposukcijska ishrana je integrisala "lou-karb" i mediteransku dijetu.

- Uglavnom je dozvoljeno sve ono što bi vaša baka prepoznala kao hranu. Dakle, hrana koja se nalazi u prirodi, a naš je zadatak da je prepoznamo i da naučimo da razlikujemo prirodnu hranu od veštačkih proizvoda.

- Ne treba konzumirati šećer, rafinisana biljna ulja, margarin, žitarice i proizvode od žitarica, sokove i slatkiše, supe i instant obroke, hranu iz kesica, tuba, konzervi, kutija, tetrapaka i sl. Uvek bi trebalo biti opskrbljen gomilom domaćeg povrća (kupus, salate, brokoli, karfiol, patlidžan, paradajz, paprika). Neizostavne namirnice su i maslinovo ulje, maslac, jaja, punomasni sirevi, kefir, domaći suhomesnati proizvodi, teletina i riba. Kada budete uživali u tome što jedete zdravo - onda zaista možete da se osetite slobodno i birate za sebe samo najbolje. Bez te svesti, svaka dijeta je samo jedna dobra epizoda koja kratko traje i daje prividne efekte - navodi Kenan.

Nekoliko osnovnih pravila glasi: jedite kada ste gladni, nemojte jesti kada niste. Zaboravite pravilo da jedete sve, ali umereno - zapravo zdrave namirnice jedite što više, a nezdrave nikako!

Promo

Komad crvenog, belog mesa ili ribe veličine vašeg dlana je optimalna količina proteina za ručak

Jaja, povrće, ulje

- Izbegavajte stres kada je to moguće, kvalitetno spavajte i najvažnije je da povremeno postite ili bar preskačete obroke da biste očistili i obnovili organizam. Nemojte brojati kalorije, nego gledajte odakle one dolaze. Zaboravite gledanje na sat i vaganje hrane - količine nisu bitne, bitan je sastav i kvalitet onoga što jedete. Nakon nekog vremena naučićete da slušate telo i shvatite da ste siti sa mnogo manjim količinama nego pre, jer su masnoće hranljive i drže vas sitim za razliku od šećera i skroba koji vas čine stalno gladnim. Trudite se da to bude hrana iz prirodnog domaćeg uzgoja - savetuje nutricionista i predlaže na koji način da osmislimo jelovnik.

PREDLOG JELOVNIKA

Doručak

Svako jutro započnite sa mlakom limunadom. Osnov doručka su jaja na sve načine, kuvana, pečena, na oko, sa pečurkama, povrćem, zatim domaći suhomesnati proizvodi kao što su pršut i kobasice, domaći punomasni sirevi, kefir sa mlevenim semenkama lana i suncokreta, hleb bez brašna sa maslacem i domaćim namazima. Kafa je jako zdrava naročito espreso, ali nemojte je piti nakon 14 časova.

Zaboravite gledanje na sat i vaganje hrane - količine nisu bitne, bitan je sastav i kvalitet onoga što jedete

Ručak 

Volumen obroka neka čini povrće, a nutritivni sadržaj zdrave masnoće, proteine ograničite. Meso spremajte sa povrćem u obliku supe, variva, grilujte, pecite, kako god volite. Meso ne konzumirajte preterano, komad crvenog, belog mesa ili ribe veličine vašeg dlana je optimalna količina proteina. Sve spremajte na što više masnoće kao što je maslac, mast, kokosovo ulje. Sve što se može preliti maslinovim uljem nemojte štedeti. Neka hrana bude ukusna i začinjena biljnim začinima. Neka masna supa bude početak i sastavni deo svakog ručka. Umesto krompira i pirinča koristite priloge od lisnatog, zelenog povrća koje raste iznad zemlje kao što su blitva, kupus, spanać, kelj, raštika, zatim tikvice, patlidžan, brokoli, rotkvice i sl. Ako ste u vreme ručka na poslu, onda spremite obrok ranije i ponesite ga na posao. Ako ni to ne možete, doručkujte dobro kod kuće i postite do večere.

Večera

Najjednostavnije je pojesti ono što je ostalo od ručka. Takođe, možete napraviti veliku činiju salate sa malo sira i pršute, neku varijantu sa jajima i povrćem ili jednostavno popijte čašu kefira sa lanenim semenkama.


 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija