• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: express.hr/Informer.rs

17.03.2017

09:12

BOLEST KOJA UBIJA VIŠE OD RAKA debelog creva i dojke ZAJEDNO!

Ljubav

BOLEST KOJA UBIJA VIŠE OD RAKA debelog creva i dojke ZAJEDNO!

Podeli vest

Patrik je imao samo devet meseci kada je njegova majka ujutro primetila da ne odgovara na nadražaje i izgleda katatonično. Porodični lekar rekao je da mu je potreban samo lek za snižavanje temperature, ali zabrinuta majka je ipak otišla s detetom u urgentni centar

Njegovo zdravstveno stanje usput se drastično pogoršalo, a pri dolasku u bolnicu Patrik je imao višestruko otkazivanje organa. 

- Proveo sam više od tri meseca u bolnici u Londonu. Izgubio sam desnu nogu ispod kolena, levu ruku i prste na desnoj
- objasnio je. 

Patrik danas ima 19 godina i studira biohemiju na Univerzitetu u Edinburgu, a ono što je imao bila je sepsa. 

- Ili poznajete nekoga ko je imao sepsu, ili nikad niste čuli za nju - rekao je za BBC.

Šta je sepsa?

Sepsu uzrokuju infekcije, ali zapravo označava problem s imunitetom. 

Počinje infekcijom koju može da prouzrokuje bilo šta - od bakterijske infekcije do kontaminirane ogrebotine ili ugriza insekta. 

U normalnim uslovima, imunološki sistem počinje borbu protiv infekcije da bi se sprečilo njeno širenje. Ali infekcija počinje ubrzano da se širi, a imunitet ‘podivlja’. 

Reakcija organizma je toliko burna da postaje izuzetno štetna. Ona predstavlja sindrom sistemskog upalnog odgovora (eng. systemic inflammatory response syndrome - skraćeno SIRS). 

SIRS je definisan vrlo krutim kriterijumima, a većina je svima nama dobro poznata: visoka temperatura, povišen broj leukocita u krvi, ubrzan rad srca i ubrzano disanje. 

U slučaju kada osim SIRS-a postoje i znakovi jasne bakterijske infekcije ili još preciznije, ako se iz krvi izoluju bakterije, tada je reč o sepsi. 

kcnis.rs

Dakle, sepsu može da prouzrokuje samo ozbiljna i snažna bakterijska upala, dok je sepsa prouzrokovana gljivičnim i parazitarnim mikroorganizmima izuzetno retka. 

Najčešće posledice sepse su upale pluća i ozbiljne upale mokraćnih kanala, ali doslovno svaka bakterijska infekcija može da pređe u sepsu. 

Sepsa je češća kod starijih ljudi i male dece, kao i kod pacijenata s oštećenim imunološkim sistemom (hronični bolesnici) i onih koji uzimaju kortikosteroide koji suzbijaju imunitet. 

Sepsa može da nastane i kao rezultat hirurškog zahvata tokom kojeg je došlo do infekcije.

Simptomi

*temperatura iznad 38,5 stepeni Celzijusovih ili ispod 35 stepeni
*malaksalost
*više od 90 otkucaja srca u minutu
*više od 20 udisaja u minutiu
*potvrđena infekcija
*smanjeno mokrenje
*promena mentalnog statusa
*otežano disanje
*preskakanje srca
*smanjen broj trombocita u krvi
*bolovi u stomaku

Prognoze

Bez lečenja, a ponekad čak i uprkos lečenju, sepsa može da se pogorša. 

Tada dolazi do otkazivanja organa, najčešće bubrega i jetre. 

Najgora je eskalacija u septički šok, pri čemu krvni pritisak pada ispod nivoa neophodnog za normalno funkcionisanje organizma. To stanje je smrtonosno u više od 50 odsto slučajeva.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!
Društvo

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!

Anđela Ikodinović iz Čačka, koja je student treće godine Pravnog fakulteta u Beogradu, oglasila se danas prvi put gde je javno podelila kroz šta je sve prošla lečeći se na "Beomedikus" klinici. Njoj su intervenciju izveli lekar opšte prakse i kozmetičar, za koga se potom ispostavilo da ima diplomu srednje Trgovačke škole. Zbog komplikacija koje su usledile, morala je na hitnu operaciju.

20.04.2024

16:26

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija