• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.Lazović

20.03.2017

14:01

TUBERKULOZA, nekad vampirska bolest, još uvek se NE PREDAJE!

Ljubav

TUBERKULOZA, nekad vampirska bolest, još uvek se NE PREDAJE!

Podeli vest

Dugo se smatralo da će tuberkuloza s vremenom biti iskorenjena, ali je to mišljenje u poslednje vreme drastično promenjeno, a šta je razlog tome, objašnjava pulmolog dr Milovan Šarović

Tuberkuloza, u narodu poznata jevtika ili sušica, bila je opisivana još u drevnim medicinskim tekstovima, ali je tek u 19. veku identifikovana kao posebna bolest. U Britaniji je krajem 19. veka stavljena na spisak bolesti koje je neophodno prijaviti. Zabranjivano je pljuvanje na javnim mestima, a inficirani siromašni ljudi, mahom radnici, bili su "ohrabrivani" da idu u sanatorijume koji su ličili na zatvore.

Simptomi su dugotrajni kašalj, popodnevne temperature do 37,5 C, obilno noćno znojenje, gubitak telesne težine, malaksalost, neretko i iskašljavanje krvi

Dugo se smatralo da će tuberkuloza s vremenom biti iskorenjena, ali je to mišljenje u poslednje vreme drastično promenjeno, a šta je razlog tome, objašnjava pulmolog dr Milovan Šarović.

24.
marta 1882. dr Robert Koh otkrio je uzročnika tuberkuloze

- Mycobacterium tuberculosae, bacil koji dovodi do pojave tuberkuloze, prisutan je otkad je sveta i veka, pa ga i danas ima u našem okruženju. U Kraljevini Jugoslaviji je, na primer, 1939. godine od TBC-a umrlo 27.605 osoba, a u Srbiji tokom 2014. godine 36. Najveći pomak u lečenju je učinjen pronalaskom antituberkulotika, lekova koji su napravili revoluciju u lečenju tuberkuloze. Međutim, u međuvremenu, pre svega u svetu, pojavio se novi problem, multirezistentna tuberkuloza (MDR), otporna na postojeće antituberkulotike. U Evropi je taj problem najizraženiji u Moldaviji, Rumuniji, Rusiji, BiH, gde su i najveće stope obolevanja. U Srbiji je problem pod kontrolom zahvaljujući uspešno sprovedenom programu Svetske zdravstvene organizacije u okviru Globalnog fonda za borbu protiv TBC-a. Ukupan broj novoobolelih od tuberkuloze u 2015. godine u Srbiji je bio 962, dok je ukupan broj obolelih od MDR TBC-a šest. Svi su izolovani i leče se u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti "Ozren" - kaže dr Milovan Šarović, specijalista pneumatofiziologije MediGroup Doma zdravlja Jedro.

Vampirska bolest

Pre industrijske revolucije, u narodnom verovanju tuberkuloza je uvek povezivana sa vampirima. Kada bi neki član porodice umro od nje, ostali inficirani članovi porodice polako bi gubili svoje zdravlje. Ljudi su verovali da je osoba koja je prva dobila TBC isisavala život iz ostalih članova porodice.

Sama infekcija ne znači bolest, u 90 odsto slučajeva ne dolazi do razvoja bolesti. Na mogućnost obolevanja uvek utiče više faktora, nasleđe, životne navike, neredovna ili nekvaliltetna ishrana, loši uslovi života i rada, pridružene bolesti, stres, nedostatak odmora i sna, hronične infekcije, a značajna je i dužina izloženosti bacilu tuberkuloze u određenom vremenskom periodu.

- Simptomi su u vidu dugotrajnog kašlja, pojave subfebrilnosti (popodnevne temperature do 37,5 C), obilnog noćnog znojenja, gubitka telesne težine, slabosti, malaksalosti, neretko i iskašljavanja krvi. Lečenje tuberkuloze je dugotrajno, sa različitim režimima, zavisno od obima bolesti traju od šest do osam meseci, nekada i duže. Uspešnost lečenja je visoka. Lečenje MDR TBC je mnogo kompleksnije i traje od 18 do 24 meseca, često i znatno duže sa neizvesnim ishodom - navodi pulmolog i objašnjava kako jedino možemo da se zaštitimo.

- Preventivu u našoj zemlji započinjemo BSG vakcinacijom u porodilištu. Vakcinacija ne omogućava potpuni i trajni imunitet, ali je pre svega usmerena na sprečavanje teških kliničkih slika tuberkuloze (milijarna tuberkuloza i tuberkulozna upala mozga) i pruža zaštitu u najranijem uzrastu.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija