• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

20.03.2017

14:56

(RECEPTI) ROTKVICE, VESNICI PROLEĆA! Neka budu više od dekoracije, jer to zaslužuju!

Ljubav

(RECEPTI) ROTKVICE, VESNICI PROLEĆA! Neka budu više od dekoracije, jer to zaslužuju!

Podeli vest

Već i pogled na njihovu svežu crveno-zelenu kombinaciju boja otvara apetit...

Na zalasku zime, kada su nam potrebni vitamini i minerali, stižu nam rotkvice kao prvi vesnici proleća među povrćem. Čini se da već i pogled na njihovu svežu crveno-zelenu kombinaciju boja otvara apetit. Neka vam rotkvice budu više od dekoracije, jer to zaslužuju.

Svima poznata rotkvica zapravo je vrlo stara, cenjena kultura koja se uzgaja već preko 3.000 godina. Njeno latinsko ime (raphanus sativus) doslovce znači kultivisani kupus. U doba Rimljana radnici su primali rotkvice kao platu, a egipatskim robovima bile su svakodnevni obrok. Stari Grci su ih toliko obožavali da su ih prinosili kao žrtvu na zlatnim poslužavnicima za svoje bogove. U srednjem veku su bile na crnoj listi jer su ih ljudi smatrali simbolom svađe i sukoba. Rotkvica je danas jedna od najpopularnijih vrsta povrća na svetu.

Drže vas sitim 

Sto grama rotkvica sadrži svega 16 kalorija, ali su zato bogate mineralima i vitaminima. Dobar su izvor bakra, mangana, kalijuma, vitamina C, K i B6. U manjim količinama sadrže i kalcijum, gvožđe, fosfor, cink i natrijum. 

U doba Rimljana radnici su primali rotkvice kao platu, a egipatskim robovima bile su svakodnevni obrok

Rotkvica ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Pomaže kod bolesti disajnih puteva, naročito kod kašlja i astme. Izuzetno je vredna kod tegoba sa žuči i jetrom.
Izvanredan je lek protiv žutice, jer normalizuje proizvodnju bilirubina. U lečenju žutice, osim ploda, korisni su i listovi. Pomaže pri stvaranju crvenih krvnih zrnaca, te se preporučuje osobama sklonim anemiji.  

Ako planirate da izgubite koji kilogram, nemojte zaobići rotkvice. Zbog niske kalorijske vrednosti, lake svarljivosti, obilja vlakana i vode stvaraju duži osećaj sitosti.

16 
kalorija ima 100 g rotkvica

 

Obilje vitamina C, folna kiselina i antocijanini potpomažu, takođe, u lečenju nekoliko vrsta raka, posebno debelog creva, bubrega, želuca i grla.

Čišćenje i hidratacija

Zahvaljujući lekovitim sastojcima rotkvica je odličan lek za vitiligo. Sameljite u blenderu 35-50 g semenki rotkvice sa dve kašike sirćeta ili soka od đumbira. Tu pastu nanosite na obolelo mesto dva puta dnevno. Kod redovne primene dolazi do obnavljanja melanina, a to znači da će vaša koža poprimiti svoju zdravu boju. Za najbolji rezultat koristite pastu najmanje šest meseci, uvek sveže pripremljenu. Zbog vitamina C, kao i vitamina B kompleksa primenjiva je i kod drugih problema sa kožom. 
Maska od izgnječenih plodova rotkvica delotvorno je sredstvo za čišćenje i hidrataciju lica, kao i za ublažavanje osipa. Možete da napravite i pastu od lišća rotkvice samlevenog u blenderu s malo vode.

Instagram

Sirup za iskašljavanje

Sastojci: 900 g rotkvica, 250 g meda, sok od dva limuna.
Priprema: Naseckane rotkvice pomešajte s medom i sokom od limuna. Stavite u staklenu posudu, poklopite i ostavite 24 sata na hladnom mestu. Procedite u sterilisane flaše i dobro zatvorite. Pijte tri puta dnevno po jednu kašiku pre jela.

Sok od rotkvica 

Sok rotkvice je staro narodno sredstvo za bolju probavu. Pomaže protiv zatvora i kod teže probave ugljenih hidrata. U svrhu regulisanja varenja, pijte sok od rotkvice pre obroka. Kao prirodan diuretik sok takođe uklanja višak tečnosti iz organizma. Ublažava bol i pečenje prilikom mokrenja, čisti bubrege i smanjuje rizik od upala urinarnog trakta.

Treba znati da je crna rotkvica, rođaka crvene rotkvice, još delotvornija u lečenju navedenih bolesti i tegoba, ali je je pomalo neprijatnog ukusa.

Napomena:
Kada birate rotkvice, gledajte da budu sveže, sa svežim zelenim lišćem, čvrste na lagani pritisak. Osim korena, jestiv je i list. Mogu se kombinovati s drugim povrćem, jajima ili kinoom, kao sveža salata ili se skuvati u finu supicu. 

Izvanredan je lek protiv žutice, jer normalizuje proizvodnju bilirubina

Evo i jednog predloga za namaz: svež sir, rendane rotkvice, kapari, bosiljak, peršun. Prijatno!

U KUHINJI
 
Rotkvice na žaru
Sastojci: 200 g naseckanih rotkvica, dva čena belog lika, so, biber, dve kašike maslinovog ulja.

Priprema: Zagrejte roštilj. Pomešajte i umotajte sve sastojke u foliju i pecite oko 20 minuta.  Poslužite kao prilog uz meso i salatu. 

Krem čorba od lišća rotkvice
Sastojci: tri veća svežnja lišća rotkvice, veliki seckani crni luk, kašika maslaca, četiri veća krompira, 1˝ šolja nemasnog jogurta, so, biber. 

Priprema: Dinstajte luk na maslacu oko pet minuta, dodajte naseckano oprano lišće rotkvice i dinstajte još dva minuta dok ne omekša. Dodajte krompir i prelijte vodom tek da ogreznu. Kada se krompir skuva, izmiksajte sve u blenderu, dodajte jogurt, pustite da provri, skinite s vatre i začinite.

Salata sa kinoom
Sastojci: 100 g kinoe, dve-tri šake bebi-spanaća, veza mladog luka, četiri rotkvice,  200 g čeri paradajza, malo crvenog  kupusa, po želji avokado, limun, maslinovo ulje, so, biber.

Priprema: Prelijte kinou proključalom vodom i ostavite nekoliko sati da nabubri, a potom dobro ocedite. Mladi luk sitno iseckajte, rotkvice na kolutove,  paradajz na četvrtine, kupus izrendajte, a avokado isecite na kriške. Sve pomešajte i prelijte  maslinovim uljem, sokom od limuna, pobiberite i posolite po ukusu. 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija