• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Newser/Informer.rs

24.03.2017

17:31

VELIKO OTKRIĆE! Pluća ne služe samo za disanje!

Ljubav

VELIKO OTKRIĆE! Pluća ne služe samo za disanje!

Podeli vest

Naučnici su otkrili da pluća ne služe samo za disanje, a izveštaj o njihovoj manje poznatoj ulozi je objavljen u časopisu Nature

Stručnjaci Univerziteta u Kaliforniji proučavali su pluća miševa i otkrili da ona proizvode oko polovine trombocita, krvnih zrnaca ključnih za zgrušavanje krvi. 

Dugo se pretpostavljalo da se većina, ako ne i svi trombociti proizvode u koštanoj srži, a da se samo jedan deo proizvodi u plućima. Međutim, naučnici su shvatili da je značaj pluća u proizvodnji trombocita potcenjen i čak otkrili da su ona "rezervoar hematopoetskih matičnih ćelija koje priskaču u pomoć,kada se zalihe trombocita u koštanoj srži smanje". 

- Ovo otkriće nam pruža mnogo sofisticiraniji uvid u ovaj organ - pluća ne služe samo za disanje, nego učestvuju i u formiranju ključnih komponenti krvi - kaže jedan od autora rada Mark Luni. 

- Ono što smo zapazili kod miševa, najverovatnije važi i kod ljudi. 

Ako je to tačno, istraživači smatraju da će pronaći bolji način lečenja bolesti krvi, ali i povećati uspešnost transplantacija pluća.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija