Shutterstock

18:24 Ljubav i zdravlje 0

Ljubav&Zdravlje | 27. 03. 2017.

SVA ČUDA MLADOG LUKA: Reguliše nivo šećera u krvi, holesterol, krvni pritisak...

Mladi luk je prava vitaminska bomba koja vas čuva od raznih bolesti i jača vaš imunitet...

 

Mladi luk je prava vitaminska bomba koja vas čuva od raznih bolesti i jača vaš imunitet. Bilo da ga jedete svežeg ili kao dodatak jelima, regulisaće nivo šećera u krvi, holesterol i krvni pritisak, kao i ublažiti hronične upale u telu. Nemojte da vas odbije intenzivan miris luka, jer njegove dobrobiti su brojne.

Devedeset odsto mladog luka čini voda. To znači da ima manje ugljenih hidrata, pa ga slobodno možete grickati kao jabuku ako to volite. Takođe, bogat je vitaminima i mineralima, sadrži veliku količinu vitamina C, ali i vitamine B grupe, vitamin E i provitamin A. Ako pre početka leta želite da izgubite koji kilogram viška, mladi luk bi trebalo da vam je što češće na trpezi.

Rešite se neprijatnog mirisa

Evo nekoliko namirnica koje ubijaju neprijatni zadah mladog luka:
* Sveža nana
* Zeleni čaj
* Limun isceđen u vodi bez dodatka šećera
* Zeleni listići
* Jabuke
Osim navedenih namirnica, u uklanjanju zadaha od luka obavezno operite zube, očistite ih zubnim koncem i isperite usta vodicom. Na ovaj način bićete sigurni da je od luka ostalo samo njegovo pozitivno dejstvo na zdravlje, dok je jedina njegova nuspojava, neprijatan miris, eliminisana.

Smanjuje nadutost

Konzumiranjem luka više puta tokom nedelje značajno se smanjuje rizik od nastanka karcinoma debelog creva. Meso pripremljeno sa lukom smanjuje količinu kancerogenih sastojaka u odnosu na meso pripremljeno bez luka. Osim toga, mladi luk pospešuje rad krvotoka, reguliše crevnu floru i pročišćava organizam.

Esencijalna ulja i lekovite aromatične supstance predstavljaju prirodne antibiotike koji uništavaju štetne bakterije u ustima i crevima. Takođe, mladi luk smanjuje stvaranje gasova i zato ga obavezno treba stavljati u hranu koja izaziva nadutost, kao što je, na primer, pasulj.

Snižava holesterol

U mladom luku pronađeno je šest sastojaka za koje se smatra da snižavaju holesterol, sprečavajući njegovo stvaranje u jetri. Posebna vrednost je u tome što povećava nivo takozvanog dobrog, HDL holesterola.

Kad grlo počne da vas boli, pojedite malo mladog belog ili crnog luka da oterate prehladu ili grip. Ako to uradite na vreme, možda se nećete ni razboleti. Mladi beli luk ubija viruse - izazivače gripa i prehlade, ali i bakterije, gljivice i parazite, što ga čini moćnim antibiotikom.

Ako želite da izgubite koji kilogram viška, mladi luk bi trebalo da vam je što češće na trpezi

Sok mladog crnog luka koristi se protiv raznih kožnih infekcija, a kada se pomeša sa kašikom meda, efikasan je lek za respiratorne probleme. Ipak, lekari upozoravaju da je ova namirnica "jaka" za osobe sa osetljivom sluzokožom želuca, ne preporučuje se ni onima koji boluju od gastritisa jer stimuliše lučenje želudačnih sokova. To se može ublažiti ako se mladi luk preseče po vertikali, a potom drži u hladnoj vodi nekoliko minuta.

Shutterstock

U KUHINJI

Pogača s mladim lukom
Sastojci: 4 jajeta, 2 šolje kukuruznog brašna, 2 šolje brašna, šolja ulja, 2 šolje jogurta, šolja svežeg kravljeg sira, prašak za pecivo, kašika soli, pera mladog luka, malo seckane slanine.
Priprema: pera mladog luka sitno iseckajte i pomešajte zajedno sa svim ostalim sastojcima. Po potrebi dodajte mleka ako je smesa pregusta. Slaninu isecite na tanke trake i složite na površinu smese. Pecite na 200 stepeni oko 40 minuta. Ohladite, isecite na kocke i poslužite.

Prolećni rižoto
Sastojci: kašika maslaca, 2 kašike maslinovog ulja, 5 strukova mladog luka, veza špargli ili jedna tikvica, kora limuna, 200 g pirinča, 600 ml povrtnog bujona, voda, 60 g tvrdog sira, so, biber. 
Priprema: mladi luk očistite i iseckajte na kolutove, špargle ili tikvice isecite na štapiće/kockice dugačke 3-4 cm. Na maslacu i maslinovom ulju propržite luk dok malo ne omekša, zatim dodajte špargle/tikvice i dinstajte par minuta, najduže pet. Dodajte koru limuna i pirinač, pa posolite i pobiberite. Dinstajte 2-3 minuta, pa dodajte trećinu bujona. Kuvajte uz povremeno mešanje i dolivanje bujona ili vode po potrebi sve dok pirinač ne omekša. Sklonite s vatre, dodajte rendani sir i poslužite.

 

 



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]