• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

27.03.2017

18:47

ČETKICA ZA ZDRAV OSMEH: Kvarni zubi dovode do bolesti srca, mozga, pluća...

Ljubav

ČETKICA ZA ZDRAV OSMEH: Kvarni zubi dovode do bolesti srca, mozga, pluća...

Podeli vest

Pranje zuba najmanje dva puta dnevno u trajanju od pet minuta je obavezno, ujutru i pre spavanja, ali bi najbolje bilo kad bi to bilo malo češće, posle obroka ili užine

 

Stanje oralnog zdravlja nacije, prema većini statističkih podataka, najblaže je rečeno katastrofalno. Više od 60 odsto Srba ne pere zube svakog dana, svaki deseti stanovnik nema nijedan zub, a barem dva zuba nedostaje velikoj (70 odsto) većini. Kvarni zubi prouzrokuju bolesti srca, mozga, pluća, žlezda, kao i infekcije. Poslednje nedelje marta obeležava se nacionalna Nedelja zdravlja usta i zuba, a kako ublažiti pomenutu neslavnu statistiku, objašnjava dr Iva Pavlović, stomatolog.

Deci treba prati zube od nicanja prvog zubića

Pranje zuba najmanje dva puta dnevno u trajanju od pet minuta je obavezno, ujutru i pre spavanja, ali bi najbolje bilo kad bi to bilo malo češće, posle obroka ili užina.
Kada se zubi peru skida se dentalni plak, lepljivi sloj koji se formira na zubima zbog bakterija u ustima. Bakterije iz plaka izazivaju dve glavne bolesti u vezi sa zubima, zubni karijes i oboljenje desni (parodontopatija).

I čuda su moguća

Ono što je novo u svetu stomatologije, navodi naša sagovornica, jesu lekovi koji revitalizuju zub oboleo od karijesa.
- Lek se nanosi na sam zub, a u roku od par meseci proces bolesti se obrće: karijes se povlači, dok se zub vraća u prvobitno stanje. Plomba je, dakle, suvišna. Ovaj sistem lečenja se primenjuje najviše u Americi, dok je kod nas nedostupan iz finansijskih razloga - objašnjava doktorka i dodaje.
- Novost je i implant na mestu izgubljenog zuba koji sadrži matične ćelije. Nakon postavljanja, implant stimuliše/izaziva rast novog zuba.

Higijena i kontrola

- Važno je prati zube nakon jela, jer određene namirnice uzrokuju da bakterije u vašim ustima oslobode kiseline koje su štetne za zubnu gleđ. Birajte zdravije namirnice, koje imaju nizak sadržaj ugljenih hidrata i šećera. Takođe, unosite dosta vode, to dosta pomaže u smanjenju bakterija - navodi dr Pavlović.

Samo pranje zuba neće ukloniti sve bakterije, pa stručnjaci preporučuju korišćenje tečnosti za ispiranje usta, kao i svakodnevnu upotrebu konca, uz redovne (na šest meseci) kontrole kod stomatologa.

- Pojava karijesa je između ostalog i genetski uslovljena, recimo u slučaju kada su zubi nagurani, odnosno kada je razmak između njih mali, što je idealno za zadržavanje bakterija. U skladu sa tim, ako ste u visokom riziku od karijesa, posete stomatologu bi trebalo da budu češće - smatra naša sagovornica.

Shutterstock

Mališani uče po modelu

Posebno osetljiva grupa su deca. Ona su sunđeri, upijaju, uče po modelu, i ako roditelji redovno ne peru zube, neće to činiti ni deca.

Tečnost i konac

Standardni konac za čišćenje zuba se generalno smatra najefikasnijim alatom za čišćenje uskih prostora između zuba, takozvanih interdentalnih prostora. Koristite voskirani konac sa fluorom, jer običan može da vam se zaglavi između zuba. Tečnost za ispiranje usta ima za cilj smanjenje krvarenja i sprečavanje bolesti desni, ali nije zamena za pranje zuba ili čišćenje koncem. Zamenite četkicu za zube svaka tri do četiri meseca, ili ranije ako je četkica iskrzana i istrošena. Električna četkica za zube može biti odlična alternativa, posebno ako imate artritis ili neko slično stanje, koje otežava pravilno pranje zuba.

 

- Kod dece se, između ostalog, javlja takozvani cirkularni (u krug) karijes, gde zub poprima izgled oglodane jabuke. Ovaj tip karijesa je progresivan, bolest brzo napreduje i pre nego što roditelji dovedu dete kod stomatologa zub je već gotov. Razlog su večernji obroci sa zaslađenim pićima na cuclu (mleko, sokovi...). Zato mahom stradaju gornji zubi - objašnjava doktorka.

60
odsto Srba ne pere zube svakog dana

Naša sagovornica poručuje da deci treba prati zube od nicanja prvog zubića. U početku to treba da bude u vidu blagog brisanja krpicom, a kada se pojavi niz zuba, oko 18. meseca, može se kupiti prva, meka četkica. 

- Drugi način prevencije, koji nažalost još uvek nije uveden u Srbiju, jeste fluorisanje, pre svega vode (česmovače), ali i mleka, soli... Na ovaj način fluor se ugrađuje u kristalnu rešetku koja obavija zub i štiti ga od karijesa. Zemlje koje su uvele ovaj sistem zaštite imaju daleko manji rizik od bolesti zuba - ukazuje dr Pavlović.

Obavezno se javite kod svake zubobolje ili upale desni, poručuje doktorka. Nijedan stomatološki problem se neće otkloniti sam od sebe, već se može pritajiti, čineći na taj način dodatne probleme, kako zdravstvene, tako i finansijske.


 



 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija