• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

30.03.2017

09:53

SPASLI SU ŽIVOTE ŠEST LJUDI: Zahvaljujuću njima oni nastavljaju život!

Ljubav

SPASLI SU ŽIVOTE ŠEST LJUDI: Zahvaljujuću njima oni nastavljaju život!

Podeli vest

Zahvaljujući saglasnosti porodica dva donora, od početka nedelje u Beogradu je urađeno šest transplantacija. Na taj način spaseni su ili produženi životi ljudi koji su operaciju čekali godinama, prnosi RTS


U Dečjoj klinici u Tiršovoj, i u Centru za transplantaciju na Klinici za urologiju Kliničkog centra Srbije četiri pacijenta su dobila bubreg, dok je kod dve osobe izvršena transplatacija jetre. Pacijenti se oporavljaju, stabilno su, i lekari navode da su intervencije dobro prošle.

Dva pacijenta kojima je pre tri dana u Urgentnom centru urađena transplantacija jetre se osećaju dobro i očekuje se da tokom dana iz šoka budu prebačeni na odeljenje.

- Oni su odlično, tri dana nakon operacije stanje im je stabilno i danas u toku dana biće prebačeni na odeljenje - navodi Nataša Petrović, članica tima za transplataciju organa. 

Obe transplatacije su urađene iste večeri i uz stručan tim lekara, obe operacije su dobro protekle. Ističe da su na transplataciju čekali dva meseca.

NOVI ZAKON O TRANSPLATACIJI IZAZVAO BURNE REAKCIJE: Donator postaješ čim se rodiš!

Od početka godine izvršeno pet transplatacija jetre, a da trenutno oko trideset pacijenata čeka na nju.

- Oko trideset pacijenata čeka na transplataciju jetre, bilo bi lepo da barem prepolovimo taj broj u toku ove godine - kaže ona.

Navodi da je cilj svakog lekara da sačuva živote svih pacijenata ali da nažalost nisu to uvek u mogućnosti.

HIRURG ČUDOTVORAC! Bliži se prva TRANSPLATACIJA GLAVE!

- Mi održavamo i trudimo se da spasimo živote svih pacijenata ali kada to više nismo u mogućnosti uz naravno saglasnost porodica pacijenata, aktiviraju se timovi za transplataciju organa - objašnjava Petrovićeva.

(VIDEO) DIRLJIVO! Dadilja donirala jetru bebi koju čuva!

Pozvala je i građane da se odazovu i doniraju organe u slučaju moždane smrti njihovih bližnjih.

- Znamo da je porodicama pacijenata u tim momentima jako teško ali ih pozivam da budu humani i da se uključe u proces transplatacije tako što će donirati organe svojih najmilijih za koje nema spasa - navela je načelnica anastezija i član tima za transplataciju organa.

Posebno se zahvalila  porodicama donora.

- U ime svih prošlih i budućih pacijenata zahvaljujem se divnim, plemenitim  porodicama donora koji su odlučili da doniraju organe - poručila je Petrovićeva


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija