• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir/Informer.rs

05.04.2017

21:21

NE IGRAJTE SE SA ZDRAVLJEM: 12 znakova demencije!

Ljubav

NE IGRAJTE SE SA ZDRAVLJEM: 12 znakova demencije!

Podeli vest

Ovo je 12 upozoravajućih ranih znakova demencije:

1. Problemi sa kratkoročnom memorijom

Ovo je jedan od najranijih znakova demencije, a postepeni gubitak kratkoročne memorije je veoma suptilna promena. Prvo osoba ne može da se seti događaja koji su se odigrali pre mnogo godina, ali imaju poteškoća da se sete i skorašnjih dešavanja. Više ne mogu da zapamte ni zašto su krenuli negde ili gde su ostavili svoje stvari.

2. Teškoće u pronalaženju pravih reči

Ako osoba teško bira određenu reč, može biti da je demencija već počela. Vođenje sadržajnog razgovora za ove osobe može biti jako teško, jer im treba više vremena da shvate šta im se govori. Takođe, javlja se teškoća sa pamćenjem specifičnih reči.

3. Promene raspoloženja

Još jedan rani znak demencije. Osoba pogođena ovim stanjem češće se oseća depresivno, a kod nekih pacijenata dolazi čak i do kompletne promene ličnosti. Na primer, ako su ranije bili stidljivi, postaju potpuno otvoreni i hrabri.

SPAVATE DUŽE OD DEVET SATI? To može da bude crveno svetlo za ovu OPAKU BOLESTI!

4. Letargija

Pacijenti oboleli od demencije lako gube interesovanje za nešto. Više ne uživaju u stvarima koje su ranije voleli da rade, a dolazi čak i do gubitka volje za izlaženjem iz kuće i provođenjem vremena sa najmilijima.

5. Teškoće sa rešavanjem problema i pravljenjem planova

Pravljenje planova ili praćenje već isplaniranih procesa veoma je teško za ljude u ranoj fazi demencije. Suočavaju se i sa teškoćama sa brojevima, gube sposobnost da se fokusiraju.

6. Otežano obavljanje svakodnevnih aktivnosti

Uobičajen simptom demecije jeste i gubljenje sposobnosti za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, koje su ranije obavljali automatski. U dosta slučajeva, pacijenti više ne znaju da se odvezu na poznato mesto ili da se sete pravila neke igre.

NIJE NI PMS, A NI TRUDNOĆA! Ovo su simptomi OPAKE bolesti jajnika - prepoznajte ih NA VREME!

7. Vreme više nije isto

Razlikovanje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti veliki je izazov za ljude koji pate od demencije. Čak može da im bude teško da razumeju zbog čega nešto treba da se dogodi sutra, a ne odmah.

8. Teško prepoznaju mesta

Iako su im nekada bila veoma poznata, pacijenti oboleli od demencije više ih ne prepoznaju. I sopstvena kuća može da im izgleda nepoznato i ne sećaju se puta kojim se ide na neko odredište.

9. Problemi sa pisanjem

Zadatak da nešto napišu veoma je frustrirajući i težak, jer ne mogu da pronađu odgovarajuće reči.

10. Počinju da ponavljaju stvari i reči

Oboleli od demencije počinju da ponavljaju postupke i rečenice koje su već izgovorili u istom razgovoru. Osećaju nagon da postave pitanje koje su već postavili ili im je bilo postavljeno. Ponavljaju postupke poput pranja zuba, češljanja kose i brijanja.

11. Izbegavaju promene

Ovo se odnosi na neke aspekte ranijih iskustava, poput sećanja da su se negde izgubili. Kako bi izbegli da se takva iskustva ponove, izbegavaju svaku promenu.

12. Ne mogu da prate priču

Kao što je već rečeno, oboleli od demecije imaju teškoće sa koncentracijom i fokusom. To se najviše odražava na njihovoj nesposobnosti da prate tok priče, bilo da sa nekim razgovaraju ili gledaju film.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija