• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Daily Mail

16.04.2017

14:46

PA TI POSLE GLEDAJ U TELEFON! Sve više mladih se žali na bolove u vratu

Ljubav

PA TI POSLE GLEDAJ U TELEFON! Sve više mladih se žali na bolove u vratu

Podeli vest

Hirurzi navode da je u porastu broj pacijenata sa bolovima u vratu i gornjem delu leđa, koje uzrokuje loš stav izazvan dugotrajnim korišćenjem mobilnih telefona

Reč je pretežno o mladim pacijentima za koje su problem takve vrste do sada bili neuobičajeni, poput , navode autori istraživanja objavljenom u časopisu “The Spine”. 

 - Rendgenski snimci pokazali su da se kičma, na mestu na kojem je po pravilu zakrivljena unazad, krivi u suprotnom smeru, što uzrokuje svakodnevno višečasovno korišćenje mobilnih telefona - rekao je neurohirurg i spinalni hirurg Tod Lanman iz Medicinskog centra “Sedar-Sinaj” u Los Anđelesu, koautor studije. 

PARADAJZ ima neverovatnu moć da izleči celo telo! Evo i kako!

 - Dok pacijenti dođu do nas, bolovi i deformiteti kičme su već tu -  dodao je. 

Najveći problem predstavlja činjenica da lekari trenutno ne mogu sa sigurnošću da znaju kakve će posledice po buduće generacije imati svakodnevna upotreba mobilnih telefona. 


Prethodne studije pokazale su da se vrat ljudi prilikom upotrebe ovih uređaja savija pod uglom od 45 stepeni, a stav se drastično pogoršava ukoliko osoba sedi. 

U prirodnom položaju, glava teži 4.5 do 5.5 kilograma. Pod uglom od 15 stepeni, osećaj je kao da na ramenima nosimo 12 kilograma težine, dok je pritisak na kičmu u položaju od 60 stepeni jednak nošenju 27 kilograma, piše Daily Mail. 

 - Da li to znači da će današnjim 8-godišnjacima biti potrebna operacija već sa 28 godina? Njihova kičma još raste, oni se tek razvijaju, tako da ne znamo kakve bi sve posledice mogle da imaju ove promene u normalnoj anatomiji - zaključuje Lanman.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija