• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Webtribune/informer.rs

18.04.2017

18:04

USPORAVA STARENJE I UBRZAVA RAD MOZGA: Samo nekoliko minuta vam treba da napravite ČAROBNI PUDING!

Ljubav

USPORAVA STARENJE I UBRZAVA RAD MOZGA: Samo nekoliko minuta vam treba da napravite ČAROBNI PUDING!

Podeli vest

Avokadu je izuzetno dobar za zdravlje i ukoliko naučite recept za ukusan dezert koji ih sadrži – vaša cela porodica će vas prosto obožavati!

Puding od čokolade i avokada je vrlo ukusan i vrlo lak za pravljenje!

Avokado podržava sposobnost tela da apsorbuje hranljive materije koje razlažu mast od drugog voća i povrća, poput luteina, alfa i beta karotina.

Ima moćna antigljivična i antibakterijska svojstva koja pospešuju imuni sistem i bogat je amino kiselinom lecitinom koji sprečava gojenje, preopterećenje jetre i pospešuje rad mozga.

Ovo voće sadrži dosta biljnih sterola, poput beta sitosterola koji ima snažno antiestrogensko svojstvo. Oni sprečavaju receptore estrogena u ćelijama i snižavaju količinu apsorbovanog estrogena, te povećavaju nivoe progesterona kod žena i testosterona kod muškaraca.

Avokado takođe sprečava starenje zbog materija u mesu i ulju koje sprečavaju oštećenje od strane slobodnih radikala. Oni ulaze duboko u strukturu ćelija i mitohondrije, te stimulišu proizvodnju energije podržavajući tako telesne funkcije.

Uloga mitohondrija je ključna u borbi protiv slobodnih radikala. Ova centralna jedinjenja ćelija stvaraju većinu energije za ćelije od hranljivih materija ali takođe i generišu nestabilne hemikalije koje dovode do oštećenja mitohondrija i drugih sastavnih delova ćelije.

Zbog toga ovo ima direktan uticaj na starenje. Naučnici su, pak, pronašli da je ulje avokada čudo koje može obrnuti taj proces!

Shutterstock

Dr Kristijan Kortez-Roho koji predvodi studiju navodi: "avokadovo ulje prouzrokuje ubrzanu respiracju mitohondrija, što ukazuje na to korišćenje nutrijenata za produkciju energije za ćelijske funkcije ostaje efikasno čak i u slučaju da je ćelija napadnuta od strane slobodnih radikala i da mitohondrija može proizvesti malu količinu bezopasnih radikala."

Avokado takođe sadrži dosta sirove masti i hranljive materije poput:

  • - Kalcijuma
  • - Gvožđa
  • - Magnezijuma
  • - Vlakana
  • - Kalijuma
  • - Folne kiseline
  • - Sodijuma- Bora
  • - Vitamina E
  • - B vitamina

Puding od avokada i čokolade

Sastojci:

  • 3 velika, zrela avokada
  • 3-6 kašika kokosovog mleka
  • 2 kašičice kokosovog ulja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1/4 šolje kakao praha
  • 2 kašike sirovog meda

Uputstvo:

U blenderu pomešajte avokado, kokosovo mleko, vanilu, kakao prah i blendirajte ih na minut. Dezert držite u frižideru pola sata i uživajte!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17