• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Skynews/Informer.rs

21.04.2017

09:58

RADI NA MIŠEVIMA: Da li nam se lek za demenciju sve vreme krio ispred nosa?

Ljubav

RADI NA MIŠEVIMA: Da li nam se lek za demenciju sve vreme krio ispred nosa?

Podeli vest

Lekovi koji su dosad uglavnom propisivani ljudima s depresijom mogu dobiti novu namenu, jer su naučnici otkrili da smanjuju uticaj Alchajmera i drugih degenerativnih bolesti mozga

Istraživanje je pokazalo da antidepresivi i antikancerogena jedinjenja normalizuju proizvodnju proteina u mozgovima laboratorijskih miševa. To bi moglo da spreči štetu koju izazazivaju Krojcfeld-Jakobova bolest i demencija. 

Vođa projekta profesor Đovana Maluči kaže da je, na osnovu dosadašnjih dokaza, sasvim moguće da će u skorije vreme biti započeta i klinička studija. 

Antidepresiv koji je korišćen u ispitivanjima poznat je po generičkom nazivu trazodon hidrohlorid, dok je antikancerogeno jedinjenje dibenzoilmetan. 

- Za dve ili tri godine moći ćemo da otkrijemo da li ovaj pristup usporava razvoj bolesti, što bi bio veoma važan korak u lečenju tih poremećaja - rekla je Đovana Maluči. 

- Zanimljivo je to što je trazodon već korišćen u lečenju simptoma kod pacijenata u poslednjim stadijumima demencije, tako da znamo da će biti bezbedan za upotrebu u kliničkoj studiji. Naš cilj je da otkrijemo da li davanjem ovih lekova pacijentima u ranoj fazi bolesti možemo usporiti ili prekinuti njen razvoj. 

Iako je većina njihovih kolega optimistična, drugi se ne usuđuju da daju vedre prognoze, budući da uspeh prilikom lečenja laboratorijskih miševa nije bio stoprocentan. 

Istraživanje je objavljeno u časopisu "Brain".




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija