• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: alo.rs/informer.rs

21.04.2017

22:52

ŠOK I NEVERICA! Evo šta se dešava u organizmu žene kada nalakira nokte!

Ljubav

ŠOK I NEVERICA! Evo šta se dešava u organizmu žene kada nalakira nokte!

Podeli vest

Lakiranje noktiju izgleda nije bezopasno! Ukoliko želite da budete lepi, moraćete da nosite određene rizike, objašnjavaju naučnici

Lakovi za nokte mogu biti opasna pretnja po naše zdravlje, a hemikalije koje lakovi sadrže mogu ozbiljno da naruše naš endokrini ali i reproduktivni sistem.

Zvuči neverovatno, ali svaki put kada namažete nokte rizikujete da ozbiljno narušite svoje zdravlje. Zbog toga lekari savetuju da sa vremena na vreme batalite ovu vrstu ulepšavanja i pustite nokte da dišu. Od laka neće vam samo požuteti nokti, već može da dođe i do poremećaja u radu štitne žlezde i reproduktivnih organa.

Najveći krivci za ovu su hemikalije koje naš nokat upija.

Naime, tolin koji daje sjaj laku i čuva mu boje može da utiče na naš nervni sistem i izazove probleme sa plodnošću. Glavobolje, slabost, nesvestice i vrtoglavica takođe su posledice čestog korišćenja lakova s ovim sastojkom, piše 24 sata.hr.

Formaldehid je bezbojni plin koji produžuje rok lakovima za nokte. Međutim, može da izazove dermatitis i opekotine ukoliko patite od alergija. Retko podstiče i poremećaje srčanog ritma, ali i konvulzije.

Dibutil ftalat se koristi kao miris u lakovima, a povezuju ga sa poremećenim radom štitne žlezde, ginekološkim problemima i bolestima respiratornog trakta.

Istraživanje koje su zajedno sproveli Univerzitet Djuk "Environmental Working Group" otkrilo je da štetne hemikalije iz lakova za nokte prodiru u naše telo i remete rad hormona, a tako i rad celog organizma.

Ispitivali su 24 žene, a samo šest sati nakon što su nalakirale nokte većina žena imala je povišen nivo difenil fosfata. Deset sati posle, nivo difenil fosfata u njihovim telima bio je sedam puta viši od normalne. Reč je o hemikaliji koja se stvara kada telo pokušava da razgradi TPP, odnosno trifenil fosfat kojeg ima u difenil fosfatu. Problem s ovom hemikalijom je što ometa endokrini sistem koji kontroliše sve naše hormone, a sve je više dokaza da utiče i na metabolizam, reprodukciju i razvoj. 

Trifenil fosfat (TPHP) smatra se neurotoksinom, endokrinim toksinom, reproduktivnim toksinom, alergenom i genotoksinom (uzrokuje mutacije stanica koje mogu dovesti do pojave raka).

Posebno je zabrinjavajuće što danas puno male dece i devojčica neprestano koristi lakove za nokte koji mogu da utiču na njihov razvoj.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija