• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

24.04.2017

19:03

UKOŠTAC S ANEMIJOM: Prirodni lekovi za umor, glavobolju i vrtoglavicu!

Ljubav

UKOŠTAC S ANEMIJOM: Prirodni lekovi za umor, glavobolju i vrtoglavicu!

Podeli vest

Najčešće su simptomi izraženi u proleće, jer se usled nedostatka gvožđa organizam teško prilagođava oscilacijama temperature. Znak za uzbunu je osećaj intenzivnog zamora i nedostatka energije, koji ometaju obavljanje uobičajenih aktivnosti

Malaksalost, glavobolja, povremeno zamagljenje vida, krtost kose i noktiju, pa čak i tahikardija nisu samo simptomi prilagođavanja organizma na promenu vremena u proleće već su često i znak anemije. Bolest se ponekad teško otkriva, jer su rani simptomi veoma blagi i lako se mogu zameniti tegobama koje se javljaju kod drugih oboljenja. Znak za uzbunu je osećaj intenzivnog zamora i nedostatka energije, koji ometaju obavljanje uobičajenih aktivnosti...

Kako utiče na telo?

Anemija je stanje nedostatka crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), koji sadrže crveni i gvožđem bogati protein hemoglobin, zadužen za prenos kiseonika. Mali broj eritrocita sadrži manje hemoglobina, zbog čega je dostava kiseonika organima kao što su mozak, srce i mišići smanjena, što izaziva mentalnu i fizičku slabost. Najčešće su simptomi izraženi u proleće, jer se usled nedostatka gvožđa organizam teško prilagođava oscilacijama temperature.

Instagram

Anemija je stanje nedostatka crvenih krvnih zrnaca, koji sadrže protein hemoglobin, zadužen za prenos kiseonika

Glavni uzroci anemije su akutna ili hronična krvarenja, nedovoljno unošenje gvožđa ili poremećena apsorpcija ovog minerala, kao i neželjeno dejstvo pojedinih lekova.

Simptomi malokrvnosti

* umor - pospanost
* slabost - brzo zamaranje
* vrtoglavica i nesigurnost
* bledilo kože i sluznokože usana, desni, očiju (vežnjače), noktiju i dlanova
* ubrzan srčani rad - tahikardija
* osećaj hladnoće, naročito ekstremiteta - ruku i nogu
* tuga i depresija
* smanjenje seksualnih funkcija
* poremećaji sna i smanjenje apetita

Anemija je češća među ženama, pa je u njenom uspešnom lečenju značajno da se ide na redovne ginekološke preglede. Deficit gvožđa često nastaje usled obilnih menstrualnih krvarenja, ali i zbog prisustva mioma, kao i drugih ginekoloških oboljenja.

Ređi oblik malokrvnosti javlja se usled nedostatka vitamina B12 i folne kiseline. Znaci koji upozoravaju na ovo stanje su nespecifično trnjenje ekstremiteta, kao i problemi sa želucem.

Anemije su česti pratioci bubrežnih i endokrinoloških oboljenja, bolesti jetre, maligniteta. Sve one zahtevaju detaljno specijalističko ispitivanje i lečenje osnovnog oboljenja koje je dovelo do malokrvnosti.

Akutna ili hronična krvarenja i nedovoljno unošenje gvožđa su najčešći uzroci

U ostalim slučajevima anemija se može pobediti suplementima, prirodnim lekovima i odgovarajućom ishranom.

Hrana protiv anemije

Kada je hrana u pitanju, najbogatiji izvori gvožđa su crveno meso, džigerica, jaja, ostrige, školjke. Na drugom mestu se nalaze zeleno lisnato povrće, cvekla - narodni lek protiv anemije, integralne žitarice, mahunarke, sušeno voće, crna čokolada i kakao.

Najbolji izvori folne kiseline u namirnicama su zeleno lisnato povrće, šargarepa, bundeva, dinja, kajsija, žitarice, pšenične klice, pasulj, dok spanać, jagode i borovnice sadrže velike količine vitamina B12.

Najbogatiji izvori gvožđa su crveno meso, džigerica, jaja, ostrige, školjke

S obzirom na to da vitamin C podstiče apsorpciju gvožđa, preporučuje se kombinacija pomenutih namirnica sa voćem i povrćem bogatim vitaminom C, limunom, pomorandžom, kivijem, paprikom...

Prirodni lekovi

*** U 2,5 dl vode kuvajte 5 g svežih listova oraha 15 minuta, procedite i pijte pre ručka.

*** Prelijte jednu kašičicu suvih listova koprive sa 2 dl kipuće vode i ostavite da odstoji pet minuta. Procedite i uzimajte po tri šolje čaja dnevno.

*** Uz pomoć dobrog blendera napravite sok od cvekle. Pije se do dva puta dnevno. Idealna pojedinačna doza soka je od 0,5 do 0,8 dl i ne treba je premašiti.

*** Sastavite 250 g kakao-praha, 250 g maslaca, 250 g smeđeg šećera, sedam kašičica jabukovog sirćeta i dve kašičice morske soli. Sve promešajte i odložite u teglu. Uzimajte tri puta dnevno po jednu kašičicu. Ova mešavina je naročito pogodna za decu koja odbijaju da piju čajeve i slabo jedu namirnice bogate gvožđem.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija