• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

24.04.2017

19:20

A ČINITE IH SVAKOG DANA: 5 stvari koje treba IZBEGAVATI nakon jela!

Ljubav

A ČINITE IH SVAKOG DANA: 5 stvari koje treba IZBEGAVATI nakon jela!

Podeli vest

Spavanje punog želuca uzrokuje gorušicu, nadutost i stvaranje viška želudačne kiseline.

Većina ljudi danas živi u večitoj žurbi. Ujutru pijemo kafu s nogu, nakon doručka trčimo pod tuš, a potom na posao. Stručnjaci, međutim, navode da pojedine, naizgled bezazlene, aktivnosti neposredno nakon jela mogu loše da utiču na varenje, a posledično i na zdravlje. Bez obzira na to koliko malo vremena imate, pokušajte da ovih pet stvari odložite na neko vreme posle obroka.

Tuširanje

Kad stanemo pod tuš ili zaronimo u kadu, temperatura našeg tela se blago povećava. Kako bi se organizam prilagodio novonastaloj situaciji, šalje više krvi u kožu nego je uobičajeno. To može da poremeti probavni proces i uspori metabolizam.

Najbolje vreme za početak tuširanja je 30 minuta nakon obroka.

Ispijanje čaja

Nažalost, Srbi piju čaj samo kad su bolesni, a ponekad ni tada. Ipak, treba znati da istraživanja pokazuju da čaj ometa apsorpciju gvožđa, minerala koji igra značajnu ulogu u našem telu. Dakle, deca, trudnice i osobe koje pate od nedostatka gvožđa trebalo bi da izbegavaju čaj sat vremena nakon jela.

Tuširajte se najmanje 30 minuta posle obroka

Kafa je daleko bolja opcija, ali je ne treba piti na prazan želudac, što je redovna praksa kod nas.

Public

Spavanje

Da je nakon ručka dobro malo odremati kako bi se hrana bolje svarila velika je zabluda. Spavanje punog želuca zapravo uzrokuje gorušicu, nadutost i stvaranje viška želudačne kiseline. Osim toga, dokazano je da redovna dremka odmah nakon ručka ili večere povećava rizik od moždanog udara.

Stručnjaci se slažu da je bolje da odete u krevet ne manje od dva sata nakon jela.

Izbegavajte cigaretu neposredno posle jela

Vežbanje

Ni vežbanje nam nije jača strana, barem većini od nas. Za one koji redovno treniraju stručnjaci napominju da fizičko opterećenje na pun želudac takođe može dovesti do neprijatnosti, kao što su štucanje i mučnina, ali i do ozbiljnijih posledica: povećane opasnosti od povreda i konvulzije.

Ako i dalje ne možete da se skrasite nakon jela, bolje je ograničiti se na mirnu šetnju, a počnite da vežbate najmanje dva sata sata kasnije.

Pixabay

Pušenje

Tokom varenja hrane gotovo čitavo telo je uključeno u taj proces. U tom trenutku, da bi se nikotin apsorbovao, potrebno je duplo više energije, čime se značajno uvećavaju njegove štetne posledice. Osim toga, pokazalo se da duvan može da blokira apsorpciju vitamina i minerala, uključujući kalcijum i vitamine C i D, poništavajući dejstvo čak i najzdravijeg obroka.

Naravno, najbolje je da se odrekne pušenja u potpunosti. Ali ako ste strastveni pušač i još ne možete da preskočite cigaretu nakon obroka, dajte svom telu najmanje 20 minuta pauze do prve cigarete.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija