• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net/informer.rs

28.04.2017

19:45

O OVOME SE MAHOM ĆUTI: Šta se dešava sa vaginom nakon porođaja?

Ljubav

O OVOME SE MAHOM ĆUTI: Šta se dešava sa vaginom nakon porođaja?

Podeli vest

Mnoge žene strahuju od porođaja i posledica koje ostaju na njihovom telu

Prosečna beba ima prečnik glave od 11,4 cm u prečniku, a prosečan prečnik vagine je 2,1 do 3,5 cm. Ipak, ženska tela i sama vagina su takvi da mogu da podnesu sve što im je priroda namenila, tako da strah uglavnom ne bi trebalo da postoji, ali neke stvari se bez sumnje promene nakon porođaja. 

Vagina će nakon porođaja biti opuštenija, mekša i otvorenija. Možda ćete osećati i videti da je otečena i modra i to je normalno. Naduvenost i otvorenost će se smanjiti nekoliko dana nakon porođaja, ali vaša vagina se verovatno neće u potpunosti vratiti u svoj prvobitan oblik. U ojačavanju mišića karličnog dna, koji u velikoj meri utiču na izgled vagine, pomažu Kegelove vežbe, koje ujedno sprečavaju inkontinenciju, čest problem nakon porođaja. 

Jedan od problema posle porođaja jeste i suvoća vagine, ali se to stanje poboljša šest do 12 nedelja kasnije, kada se vaši hormoni vrate u normalu. 

Ako ste imali epiziotomiju, ranu bi trebalo da održavate čistom, redovno menjate uloške i pre i posle toga perete ruke. 

U zavisnosti od veličine rane, možda ćete imati ožiljak kada se rana zaleči. Ako vas brine kako napreduje lečenje vaše rane, razgovarajte sa medicinskom sestrom ili lekarom, naročito ako osećate jak bol, nelagodnost ili neki neobičan miris.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!
Košarka

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!

Proslavljeni hrvatski košarkaš i trener Aleksandar Petrović (65) ponovo je preuzeo košarkašku reprezentaciju Brazila, a pre nego što se zaputio u Južnu Ameriku da se prihvati dužnosti, obavio je važne razgovore sa košarkašima "večitih" Brunom Kaboklom i Jagom Dos Santosom koji igraju za tamošnji nacionalni tim.

19.04.2024

13:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija