• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net/informer.rs

28.04.2017

20:00

(RECEPT) KUPUS NARODNI LEK: Sok otklanja čir na želucu, supa dobra za iskašljavanje!

Ljubav

(RECEPT) KUPUS NARODNI LEK: Sok otklanja čir na želucu, supa dobra za iskašljavanje!

Podeli vest

Da li ste znali da svež kupus sadrži najvažnije elemente za održavanje biološke ravnoteže organizma?

Osim što sprečava avitaminozu, leči i sluzokožu organa za varenje, a topla supa od kupusa olakšava iskašljavanje i smiruje nadraženost dušnika. Za malokrvne osobe preporučuje se sirov kupus ili kuvan na pari, jer sadrži obilje neophodnih mineralnih soli, vitamina, kao i hlorofil. 

U narodnoj medicini sok od kupusa preporučuje se u terapiji čira na želucu. Ovaj lekoviti napitak trebalo bi uzimati između obroka, a ukoliko izaziva smetnje prilikom varenja, sat posle jela. U tom slučaju, pre obeda treba popiti čaj od kamilice i kima. 

Da biste dobili sok, iseckajte 500 g kupusa, sameljite ga, malo posolite i ostavite da odstoji. Potom kupus procedite kroz gazu, a sok držite u frižideru. 

Supu od kupusa spremite na sledeći način: u šerpi zagrejte 3 supene kašike ulja, kratko propržite 2 supene kašike brašna, pa dodajte usitnjeno lišće kupusa. Promešajte i zalijte vodom do željene gustine. Kuvajte uz dodatak lovorovog lista, bibera u zrnu i biozačina. Kad kupus omekša, dodajte sitno iseckan čen belog luka, peršunov i celerov list i 2 supene kašike kisele pavlake. 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija