• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

30.04.2017

20:53

SOČNA I ZAVODLJIVA! Samo 8 jagoda ima više vitamina C od jedne pomorandže!

Ljubav

SOČNA I ZAVODLJIVA! Samo 8 jagoda ima više vitamina C od jedne pomorandže!

Podeli vest

Čaj od lišća jagode vekovima se koristi kao lek protiv probavnih tegoba, ekcema, upale grla, gripa i prehlade, kao i u lečenju kostobolje

Ako postoji voće neodoljivog izgleda, prijatnog mirisa i zanosnog ukusa, koje je ujedno i vrlo zdravo pa čak i lekovito, onda je to nesumnjivo jagoda. Bobičasto voće, koje pripada porodici ruže, prepuno je iznenađenja. Tako, među brojnim vrstama jagoda postoje čak i žute, koje se smatraju naročitim specijalitetom i čiji se plodovi ubiru sve do jeseni. Jagode su jedino voće čije semenke nisu skrivene unutar ploda nego se nalaze spolja.

Lekovita svojstva jagode poznata su još od antičkih vremena. Osim ploda, za lečenje se može koristiti koren i lišće jagode. Čaj od lišća jagode vekovima se koristi kao lek protiv probavnih tegoba, ekcema, upale grla, gripa i prehlade, kao i u lečenju kostobolje.

Jagode pomažu pri regulisanju šećera u krvi

U slučaju da želite da pročistite organizam, uveče se počastite većom porcijom jagoda (bez dodatka šećera ili šlaga), i ujutro ćete se probuditi sveži, odmorni i puni energije. Ako pritom stavite i masku koja podmlađuje, efekat će biti potpun. Dovoljno je da propasirane jagode pomešate sa malo mleka, držite sat vremena na licu i isperete mlakom vodom.

Budući da poseduju svojstva analgetika, ako vas uhvati glavobolja, ne posežite za lekovima. Radije pojedite činiju svežih jagoda jer za razliku od aspirina, koji sadrži acetilsalicilnu kiselinu, jagode sadrže prirodne salicilate.

Čaj od lista

Čaj od lista jagode možete napraviti na sledeći način: dve pune kašičice suvih listova jagode prelijte s 250 ml ključale vode. Nakon 15 minuta procedite čaj i pijte tri puta dnevno po jednu šolju posle jela.

Takođe, zahvaljujući protivupalnim i antibakterijskim svojstvima, jagode će vam poslužiti pri ublažavanju upalnih procesa, za snižavanje temperature i kod bolova u mišićima. Odlično su sredstvo i protiv opekotina.

o Jagode su četvrte po redu na listi namirnica sa najvećom koncentracijom antioksidanata. Antioksidanti štite vaše telo od slobodnih radikala, koji ubrzavaju starenje i izazivaju mnoge bolesti.

o Izvrstan su izvor vitamina C i samo osam jagoda ima više vitamina C od jedne pomorandže. Osim ovog vitamina, bogate su vitaminom A, vlaknima, gvožđem i folnom kiselinom.

Pixabay

Odlično su sredstvo i protiv opekotina

 

o Istraživanja su pokazala da jagode pomažu pri regulisanju šećera u krvi. Samo jedna šolja dnevno dovoljna je za prevenciji bolesti krvi. Visok nivo šećera povezan je sa gojaznošću, promenama raspoloženja i dijabetesom.

o Jagode sadrže antocijanine, koji pomažu pri sagorevanju masnih naslaga na telu, jer ih organizam koristi kao gorivo. Istraživanja su pokazala da antocijanin takođe povoljno utiče na kratkotrajno pamćenje.

 

o Pune su antikancerogenih materija. Njihovi flavonoidi se bore sa malignim ćelijama i sprečavaju njihovu sposobnost da se umnože.

Jagode je najbolje jesti sveže, ujutru, na prazan stomak ili između obroka. Trebalo bi ih jesti bez šećera, odlično gase žeđ, a bezbroj je recepata za poslastice koje se od njih prave.

Pixabay

RECEPTI:

o Džem od jagoda s vanilom
Sastojci: 1 kg očišćenih jagoda, 400 g šećera, 1 do 2 limuna, štapić vanile.

Priprema: Oprane i osušene jagode isecite na komadiće, pomešajte u činiji sa šećerom, poklopite i ostavite u frižideru preko noći. Procedite jagode i odvojte sok koji su pustile. Stavite sok u lonac. Štap vanile presecite na pola i dodajte u sok. Kuvajte na srednje jakoj vatru 20-ak minuta, u stvari dok ne počne da se zgušnjava. U međuvremenu iscedite limun i ne bacajte semenke. Sok dodajte jagodama, a prazne polovine limuna i semenke zavežite u komad gaze. U gazu možete dodati i začinsko bilje (na primer timijan). Dodajte sada komadiće jagoda i zavežljajčić s korom limuna u lonac. Kuvajte još 10-ak minuta, a zatim izvadite zavežljajčić i dobro ga iscedite. Kuvajte pekmez još pet minuta, a zatim ga sklonite s vatre, izvadite vanilu, i sipajte pekmez u vruće, sterilizovane tegle.

o Parfe od jagoda
Sastojci: 450 g jagoda, 4 dl slatke pavlake, 3 žumanceta, 200 g šećera, 2 kašike trešnjevače.

Priprema: Jagode operite i izgnječite ili izmiksajte u multipraktiku da se dobije fini pire. Umutite žumanca i šećer, pa izmešajte sa pasiranim voćem. Dodajte trešnjevaču po ukusu. Slatku pavlaku umutite u šlag i pažljivo sjedinite sa pripremljenom smesom. Sipajte u četvrtasti kalup obložen folijom, ili u manje modlice za puding i ostavite preko noći u zamrzivaču da se dobro rashladi i stegne. Pre služenja, dekorišite umućenom pavlakom i komadićima svežih jagoda.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija