• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti/Informer.rs

03.05.2017

21:14

EVO KAKO DA POBEDITE NESANICU Više se nećete prevrtati po krevetu!

Ljubav

EVO KAKO DA POBEDITE NESANICU Više se nećete prevrtati po krevetu!

Podeli vest

Jednostavnim aktivnostima pobedite nesanicu. Dugotrajna nesanica nosi veliki rizik za razvoj ozbiljnih poremećaja zdravlja

Da se uveče ne biste prevrtali po krevetu i gledali u plafon jer ne možete da zaspite, pokušajte kada legnete da uradite nekoliko vežbi koje će da vas opuste i uspavaju.

Pre toga, poželjno je da se istuširate malo toplijom vodom i popijete šolju čaja od nane ili matičnjaka.

Naravno, ukoliko je nesanica hroničan problem potreban je savet lekara koji može da vas uputi na dodatna ispitivanja kod neurologa.

Dugotrajna nesanica nosi veliki rizik za razvoj ozbiljnih poremećaja zdravlja. Prvi u nizu je skok pritiska, koji je rizičan jer je nekotrolisan. Klinička praksa je pokazala da se on dešava upravo noću i da pacijent obično ne oseća simptome zbog posledica iscrpljenosti. Druga posledica nesanice je ubrzan srčani rad do koga dolazi usled povećane koncentracije hormona. Njihove veće količine u krvi javljaju se u vreme kada je organizam noću u stanju budnosti umesto da se odmara. Dugoročan disbalans hormona narušava vrednosti "centralnog" hormona - insulina što pacijenta može da uvede u dijabetes.

SRPSKI PSIHIJATAR UPOZORAVA: Svakodnevni produženi stres može dovesti do depresije!

Za dobar san važna je i "rutina spavanja" a to znači da na spavanje uvek odlazite u isto vreme, budite se u isto doba dana i ne dremate u popodnevnim satima.

Probajte da primenite nekoliko predloženih vežbi koje pomažu da lagano utonete u san.

Public

PRIVLAČENjE KOLENA NA GRUDI

Lezite na leđa, savijte kolena, udahnite duboko i šakama privucite kolena na grudi. Dok ih privlačite oslobađajte vazduh postepenim izdisajem. Ponovite vežbu nekoliko puta, jer ćete tako ublažiti napetost u leđima.

STEZANjE I OPUŠTANjE

Dok ležite u krevetu stežite obe pesnice iz sve snage i izdržite tako što duže možete. Zatim, snažno stežite i opuštajte mišiće nogu. Vežbu izvodite pet minuta. Ona pomaže da se umorite i brže zaspite.

PROTEZANjE I ZEVANjE

Dok ležite na leđima, udahnite i istegnite obe ruke iznad glave. Uz izdisaj, spustite ruke pored tela pa se masirajte od grudi ka stomaku. Ponovite onoliko puta koliko vam prija, a zatim pokušajte da zevate kao da ste jako pospani. Organizam se zevanjem opušta i priprema za san.

UDOBAN POLOŽAJ

Lezite na desnu stranu, desnu ruku savijte u laktu, a dlan stavite ispred lica. Levu ruku oslonite laktom na kuk, a ruku spustite ispred stomaka. Desna noga je ispružena, a levo koleno savijeno na dušeku, ispred desne butine. Opustite se i ujednačite disanje.

MASAŽA

DA biste brže i lakše zaspali pomaže i lagana samomasaža. Najpre, u trajanju jednog minuta kružnim pokretima masirajte predeo oko spoljnih uglova oka. Pređite na blagu masažu kože oko nozdrva levo i desno, prema obrazima. Nastavite masažu celom dužinom nosa, a završite laganim kružnim pokretima masirajući resicu desnog uva.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija