• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr/Informer.rs

08.05.2017

08:56

OVO STVARNO RADI! Evo kako da izdržite ceo dan ako prethodnu noć NISTE SPAVALI!

Ljubav

OVO STVARNO RADI! Evo kako da izdržite ceo dan ako prethodnu noć NISTE SPAVALI!

Podeli vest

Ako iz nekih razloga jednu noć ne prospavamo dobro, spavamo kraće ili gotovo uopšte ne, tokom dana možemo očekivati različite smetnje: pospanost, razdražljivost, iritabilnost, neraspoloženje kao i poremećaj pamćenja i koncentracije

Navedene tegobe osciliraće tokom dana, sukladno uobičajenom ritmu promena dnevne budnosti. No ako se sljedeće noći taj manjak sna nadoknadi, ne očekujemo dugoročno značajne posljedice na fizičko i psihičko zdravlje. Britanski stručnjaci, savjetuju da nakon takve noći ne ostanete ležati u krevetu “još pet minuta” nakon zvonjave budilnika jer to samo odmaže. Ustanite i otvorite prozore da biste provetrili prostoriju jer će vas to barem malo osvežiti.

MUČITE MUKU S KILOGRAMIMA? Evo rešenja, tvrde naučnici...

Nakon ustajanja dobro je odmah konzumirati neki obrok koji podiže energiju: voće, prirodni voćni sok ili smuti od kombinacije voća i povrća. To može biti banana, koja daje energiju, ili sok od narandže i limuna, koji sadrže vitamin C i podižu imunitet.

Važno je da doručak sadrži i ugljene hidrate, proteine, masnoće jer i zdrave masnoće povoljno deluju na zdravlje mozga. Jedan od primera dobrog doručka su žitarice s jogurtom i kašičicom naseckanih orašastih plodova (zdrave masti). Istraživanja su pokazala da žitarice smanjuju osećaj stresa i potištenosti. Ipak, pazite na to koje kupujete, odnosno izbegavajte one na čijoj su deklaraciji navedeni fruktoza, saharoza, šećerni sirup ili med.

(VIDEO) KUĆNI TEST ZA PROVERU ŠTITNE ŽLEZDE! Treba vam samo ČAŠA VODE!

I jaja su dobar izbor za doručak jer su izvor cinka, koji pozitivno utiče na koncentraciju. Sadrže i vitamin B, koji pomažu u boljem pamćenju. Mogu se napraviti kao omlet s malo pršute.

Ujutro je vreme za važan posao

Ujutro, dok još imate energije, rešite obveze koje zahtevaju koncentraciju i umni rad – sastanak s kolegama, poslovni izveštaj i odgovore na važnu poštu. Poslepodne se bavite manje zahtevnim zadacima. Energiju tokom dana obnovite uz – kratki odmor.

Top pet saveta kako izdržati dan nakon izgubljenog sna

1. Pijte vodu

Vodite računa da tokom dana pijete dovoljno vode jer i dehidriranost može potaknuti nervozu. Ponekad od umora zaboravimo piti, pa je najbolje uz sebe staviti bocu vode i popiti u danu.

2. Prošetajte

Na putu do posla izađite dvije stanice ranije ili parkirajte dalje kako biste prošetali. Možda možete prošetati u pauzi za ručak. Sveži vazduh pomoći će da vam se razbistri um i razbudiće vas.

3. Nemojte preterivati s kafom

Dve do tri šoljice kafe tokom dana mogu delovati razbuđujuće, ali previše kofeina može imati i suprotan efekt, pokazuju istraživanja. Izbegavajte piti kafu nakon 16 sati.

4. Bez grickalica

Izbegavajte nezdrave grickalice i slične “razbibrige” za kojima često posegnemo kad smo umorni. Radije si pripremite jednu bananu, jabuku ili narandžu, ili malo tamne čokolade i desetak oraha.

5. Oprez za upravljačem

Pokazalo se da četiri sata sna manje mogu imati efekt kao četiri limenke piva, a izgubljena noć može uticati na reakcije kao kad imamo 1,9 promila alkohola u krvi. Zato nemojte ići na put umorni.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17