• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: metro.co.uk/Informe.rs

08.05.2017

17:59

NAUKA TVRDI: Tekila bi mogla da bude dobra za kosti?

Ljubav

NAUKA TVRDI: Tekila bi mogla da bude dobra za kosti?

Podeli vest

Agava, biljka koja se koristi za pravljenje tekile, sadrži supstance koje poboljšavaju apsorpciju kalcijuma i magnezijuma. Oba ta minerala su osnova zdravih kostiju

U studiji, koju je sproveo Centar za istraživanje i napredne studije u Meksiku, miševi su konzumirali šećer iz plave agave i proizveli skoro 50 odsto više osteokalcina, proteina čije prisustvoj je neophodno za proizvodnju nove kosti.

Prečnik njihovih kostiju se povećao nakon osam nedelja uzimanja. Doktor Mercedes Lopez, vođa projekta, kaže da su ti efekti posledica interakcije šećera i bakterija u crevima. To je omogućilo molekulima šećera da vežu hranljive materije i pomognu u njihovom transportu do koštanih ćelija.

 

A post shared by Ngwarima Mutunhu (@mako_photo) on May 8, 2017 at 8:23am PDT

 

- Potrošnja šećera iz agave, u saradnji sa bakterijama u crevima, pomaže u stvaranju nove kosti, čak i uz prisustvo osteoporoze - navodi Lopez.

Ovi rezultati otvaraju mogućnost za razvoj novih alternativnih tretmana za osteoporozu, bolest koja pogađa oko 200 miliona ljudi širom sveta.

Pixabay

Tekila je, inače, i ranije bila isticana zbog pozitivnog uticaja po zdravlje, budući da pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi, kod gubitka kilograma, kao i u borbi sa holesterolom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

"Tomahavk ima ogromnu količinu eksploziva, evakuacija je neophodna" - Niški deminer o uklanjanju neeksplodirane rakete sa gradilišta
Društvo

"Tomahavk ima ogromnu količinu eksploziva, evakuacija je neophodna" - Niški deminer o uklanjanju neeksplodirane rakete sa gradilišta

Slađan Vučković (52), nekadašnji deminer Vojske Savezne republike Jugoslavije, koji je ostao bez obe ruke u razminiravanju Kopaonika, kazao je za naš portal da je pametno što je naređena evakuacija naselja Stevan Sinđelić jer ukoliko se sa gradilišta zaista uklanja Tomahavk, to ubojno sredstvo sadrži ogromnu količinu eksploziva – čak 454 kilograma.

20.04.2024

11:55

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija