• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: alergijaija.com/Informer.rs

08.05.2017

19:24

7 SIMPTOMA koji pokazuju da imate PROBLEME SA HRANOM!

Ljubav

7 SIMPTOMA koji pokazuju da imate PROBLEME SA HRANOM!

Podeli vest

Istraživanja kažu da svega dva odsto populacije ima alergije na hranu, ali se procenjuje da čak 35 odsto ima netoleranciju na određene namirnice

Problemi sa hranom manifestuju se kroz reakciju organizma u vidu simptoma koji se mogu javiti putem različitih organa. Istraživanja kažu da svega da odsto populacije ima alergije na hranu, ali se procenjuje da čak 35 odsto ima netoleranciju na određene namirnice koji se izražavaju kao simptomi alergije na hranu. Obe kliničke manifestacije ispoljavaju se često i mogu se javiti u bilo kom starosnom dobu.

Koja je razlika između alergije i intolerancije na hranu?

Alergija na hranu je reakcija imunološkog sistema često dovoljno jake da može ugroziti život . Uzročno – posledična reakcija je relativno brza, pa se prvi simptomi alergije na hranu mogu javiti u intervalu od jedne sekunde do dva sata, ali se mogu ispoljiti i kasnije. Alergija je reakcija organizma na određene proteine iz hrane (gluten, kazein…) protiv kojih se organizam bori posredstvom IgE antitela, posmatrajući ih kao štetne. Simptomi alergijske reakcije mogu biti blagi (kožni osip, svab, blago oticanje usana, kože, curenje iz nosa, mučnina), ali mogu biti i veoma ozbiljniji (otežano disanje, gušenje, oticanje, bolovi u trbuhu, povraćanje, proliv, gubitak svesti) i dovesti do anafilaktičkog šoka koji može imati vrlo ozbiljne posledice.

Intolerancija na hranu utiče na sam kvalitet života, ali ga ne ugrožava. Najčešće se dovodi u vezu sa hroničnim stanjima i simptomima. Intolerancija nastaje usled nedostatka specifičnih enzima potrebnih za probavu hrane, ali i zbog patološke reakcije na neke uobičajene komponente u hrani, hemijske preosetljivosti na neke dodatke hrani (aditivi), psihološkog uzroka (stres), sindroma nervoznih creva.

Shutterstock

Simptomi koji mogu uputiti na probleme sa hranom:

1. Gastrointestinalne tegobe: gastritis, nadimanje, sindrom iritabilnog creva, dijareja, opstipacija, malapsorpcija.
2. Neurološke smetnje: glavobolja, migrena, vrtoglavica.
3. Dermatološke promene: akne (kod odraslih), ekcem, svrab kože, osip.
4. Bolovi u zglobovima i mišićima: od atipičnih bolova i otečenosti zglobova do reumatoidnog artritisa, fibromijalgija.
5. Psihološke smetnje: hronični umor, nesanica, depresija, anksioznost.
6. Respiratorne tegobe: astma, rinitis-može se preklapati sa alergijskim procesom.
7. Probleme kontrole telesne težine.

Svi navedeni simptomi mogu upozoriti da se radi o problemu sa hranom, ali često mogu navesti i na pogrešan trag. Potrebno je uraditi testiranje na alergije ili intoleranciju na hranu kako bi se utvrdilo da li se radi o intoleranciji ili alergiji na hranu ili pak, da je u pitanju neko drugo oboljenje. Dijagnoza se postavlja na osnovu lične i porodične anamneze, zatim kožnih i krvnih testova.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija