• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti/Informer.rs

14.05.2017

20:00

TOPLO VREME IZAZIVA TEGOBE! Sprečite upalu vena i otvaranje ranica!

Ljubav

TOPLO VREME IZAZIVA TEGOBE! Sprečite upalu vena i otvaranje ranica!

Podeli vest

U proleće su učestali problemi s venama. Usled toplote, vene se dodatno šire i u njima zaostaje krv, što izaziva pogoršanje tegoba

Noge postaju teške, umorne, bolne i otečene, a neretko dolazi i do pojave utrnulosti, nespecifičnih bolova u potkolenicama i noćnih grčeva u mišićima. Kod onih ljudi koji imaju ozbiljne probleme s venama otvaraju se i ranice koje teško zarastaju i zahtevaju posebnu negu.

Zato se u ovo doba godine preporučuje da se pojača preventiva, kako bi se sprečila upala vena. Docent dr Marko Dragaš, vaskularni hirurg Kliničkog centra Srbije, kaže da je za većinu pacijenata koji pate od proširenih i upaljenih vena, tačnije od hronične venske insuficijencije, neophodno da redovno nose elastične čarape, bez obzira na to koliko je napolju toplo.

- Nenošenje elastičnih čarapa koje pomažu da krv ne zaostaje u donjim ekstremitetima definitivno vodi u pogoršanje stanja, a najozbiljnija komlikacija je pojava tromboze, kako u površnim i izraženim venama, tako i u onim dubokim - napominje dr Dragaš. - Druga podjednako ozbiljna komlikacija je otvaranje ranica na izmenjenoj koži potkolenica, najčešće oko zglobova, koje se lako inficiraju, što komplikuje lečenje.

U manjoj grupi su pacijenati sa oštećenjem arterijske cirkulacije, koji zbog proširenih vena donjih ektremiteta moraju da piju lekove.

Skleroza kože

Vrlo česte komplikacije poodmaklog stadijuma upaljenih i proširenih vena nogu su ranice. Razlog njihove pojave je skleroza kože usled velikih venskih varikoziteta. Bez obzira na to da li su manje ili veće, neophodno je da se saniraju uz stručnu lekarsku pomoć. Prvi u nizu lekara je dermatolog specijalista za ove vrste promena na koži. U slučaju da ranice ne reaguju na lokalnu ili sistemsku terapiju, njihova dalja pojava se sprečava hirurškom intervencijom.

- Svi koji imaju hroničnu vensku insuficijenciju tokom toplijih dana moraju da povećaju unos tečnost, jer ako je organizam dehidriran, krv je sklonija zgrušavanju - napominje docent dr Dragaš. - Naročito je važna nadoknada magnezijuma i kalcijuma, jer deficit ovih minerala takođe može da uzrokuje pojavu tegoba.

Međunarodno istraživanje koje je obuhvatilo i našu zemlju pokazalo je da od nekog stadijuma proširenih i upaljenih vena donjih ekstremiteta pati sedam od 10 pacijenata. Podjednako obolevaju i muškarci i žene. Oboljenje je uglavnom genetski određeno, ali kod žena može da bude predisponirano i uticajem hormonskog statusa, koji se menja sa svakim ciklusom, trudnoćom...

- Ima pacijenata koji nemaju nikakve vidljive znakove proširenih vena ali se žale na grčeve u nogama, osećaj zamora, oticanja, bolove prilikom stajanja i hoda - kaže dr Dragaš. - To su početni znaci hronične venske insuficijencije, koji mogu da se potvrde jednostavnom ultrazvučnom dijagnostikom. Njima se obično savetuje preventivno nošenje elastičnih kompresnih čarapa da bi se sprečila progresija bolesti.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija