• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

15.05.2017

18:46

KADA ODMAH KOD LEKARA? 6 simptoma koje ne smete da ignorišete!

Ljubav

KADA ODMAH KOD LEKARA? 6 simptoma koje ne smete da ignorišete!

Podeli vest

Iza ovih šest problema potencijalno se kriju opasna zdravstvena stanja i najbolje je da, u tom slučaju, odmah potražite pomoć stručnjaka

Ljudi uglavnom ignorišu većinu sitnih bolova koji im smetaju na dnevnoj bazi, kao što je glavobolja, bol u vratu, ramenima ili stomaku, jer smatraju da ne ukazuju ni na šta zbog čega bi trebalo da se zabrinu. Ipak, da li je uvek tako? Iza šest simptoma potencijalno se kriju opasna zdravstvena stanja i najbolje je da, u tom slučaju, odmah potražite savet lekara.
 

1. Slabost u rukama i nogama

Slabost ili ukočenost u jednoj ruci, nozi ili na jednoj strani lica može da bude znak moždanog udara. Ostali znakovi su slaba ravnoteža, maglovit vid, vrtoglavica ili poteškoće pri hodanju.

Ako osetite bilo koji od navedenih simptoma, treba se hitno javiti lekaru.

Kada se moždani udar dijagnostikuje rano, njegove posledice mogu da se ublaže ili sasvim uklone. Nemojte da idete kod doktora i čekate, pozovite Hitnu pomoć. Ako dobijete lek za razbijanje ugrušaka u roku od četiri do pet sati nakon prvog simptoma, drastično ćete smanjiti rizik od dugotrajnih posledica udara.

2. Bol u grudima

Kod bola u grudima - malih, kratkih, dugih ili laganih, bolje je ne rizikovati.

Svaki bol u grudima, pogotovo onaj koji prate znojenje, kratki dah ili slabost treba shvatiti ozbiljno i što pre otići kod lekara. Bol u grudima ili pritisak u grudima, pogotovo za vreme neke fizičke aktivnosti, mogu da ukazuju na infarkt ili bolesti srca. Isto tako, mogu da budu i znak pomeranja ugruška u plućno krilo.

Shutterstock

3. Osetljivost i bol u zadnjem delu potkolenice

Osetljivost i bol mogu da budu simptomi krvnog ugruška u nozi, koji se još zove i duboka venska tromboza. Bol se može pojaviti posle dugog sedenja ili kod bolesnika koji moraju stalno da leže. Ako je reč o ugrušku, osoba će verovatno najviše osećati bol kad stoji ili kad hoda. Moguće je i oticanje noge, crvenilo i osetljivost na dodir.

Ako želite da proverite da li je u pitanju ugrušak, savijte nožne prste prema gore i ako vas boli noga, moguće je da imate trombozu.

4. Krv u mokraći

Postoji više stvari koje mogu da uzrokuju krv u urinu. Ako istovremeno imate i bolove u kuku ili leđima, postoji mogućnost da imate kamen u bubregu. Većina njih izađe iz tela putem mokrenja, ali to zna jako da boli. Ponekad su preveliki da bi izašli prirodnim putem, te je potrebno otići na manji operativni zahvat.

Ako često osećate potrebu da idete u toalet, osećate peckanje za vreme mokrenja i imate povišenu temperaturu, najverovatnije imate upalu bešike i/ili upalu bubrega. Nemojte da čekate, kod upale temperatura brzo raste i može da se zakomplikuje. Idite odmah kod lekara.

Ako osoba primeti krv u urinu, a ne oseća nikakav bol, to može, a i ne mora (ako se dogodilo samo jednom) da bude znak raka bešike ili bubrega. U oba slučaja, treba uraditi ispitivanja.

Shutterstock

5. Otežano disanje

Problemi s disanjem, koliko god bili mali, treba da se provere što pre. Ako osoba otežano diše ili čuje zviždanje dok diše, treba da se javi lekaru ili ode na hitni prijem u bolnicu.

Bez brze procene otežano disanje jako brzo može da se pogorša, a može imati i ozbiljne posledice ako se ne leči na vreme.

6. Suicidne misli

Ako se osoba oseća beznadežno ili zarobljeno u nekim životnim situacijama, depresivno ili ne oseća želju za životom, potrebna joj je pomoć.

Teško je biti objektivan sam sa sobom i zato lekari preporučuju ljudima da razgovaraju s profesionalcima, čija će im objektivnost i iskustvo pomoći da prođu kroz teške životne situacije.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17