• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: NOVOSTI.RS, SPUTNIKNEWS.COM

20.05.2017

14:32

TIHI UBICA! Danas je lakše nego ikad PREDOZIRATI SE KAFOM!

Ljubav

TIHI UBICA! Danas je lakše nego ikad PREDOZIRATI SE KAFOM!

Podeli vest

Ljudi konzumiraju više kofeina nego ikada, pa su šanse da neko podlegne zbog predoziranja kofeinom veoma visoke. Širom sveta, 90 odsto odraslih konzumira stimulanse centralnog nervnog sistema na dnevnom nivou, kroz čaj, kafu, gazirane sokove i druga pića

Evropa ima najveću potrošnju kafe po glavi stanovnika u svetu. Stanovnici Evropske unije konzumiraju 2,5 miliona tona godišnje, odnosno 725 miliona šoljica dnevno. To iznosi četiri kilograma pržene kafe po stanovniku u EU na godišnjem nivou.

Ipak, predoziranje kofeinom je retko, a smrtni slučajevi još ređi. Što se tiče procenta smrtnosti, kofein je najsigurniji stimulans na tržištu. Prema lekarskim statistikama, bilo je samo 45 smrti povezanih sa unosom kofeina između 1959. i 2010. godine, prenosi Sputnik International. 

Stručnjaci kažu da je smrtonosna doza kofeina između 5 i 10 grama. Prosečna Starbaks kafa sadrži 340 miligrama kofeina, tako da bi nekome bilo potrebno da pije između 15 i 30 kafa dnevno kako bi ugrozio svoj život. Šta više, kofein ima mnoge zdravstvene prednosti. Studije pokazuju da povećava kognitivne performanse i kratkoročno pamćenje, a dokazano je i da smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2. Zdrvastveni stručnjaci iz nekih zemalja preporučuju da se pije nekoliko šoljica dnevno kao deo zdrave ishrane. 

Ipak, glavni problem su druga pića sa kofeinom. Lekari iz SAD, upozoravaju da adolescenti ne treba da konzumiraju energetske napitke, a broj pojedinaca koji završavaju u bolnici posle jedne limenke red bula više od preporučene doze se udvostručio između 2007. i 2011. godine. 

PROMENITE ŽIVOT NA BOLJE! Kada ste pod stresom izbegavajte da o tome govorite!

Preporučena maksimalna doza kofeina u EU je 400 miligrama dnevno, a čak i najmanji unosi iznad te količine izazivaju neželjene efekte kao što su uznemirenost, nesanica i razdražljivost. Iako su mnogi doživeli ove simptome, oni su daleko od bezazlenih posledica. To su simptomi ubrzanog srčanog ritma i poremećenog protoka krvi, što su prvi nagoveštaji potencijalnog fatalnog kofeinskog udara. 

Reuters

Rizik se znatno pogoršava zbog porasta konzumiranja energetskih napitaka od početka veka. Ovi napici skoro uvek sadrže više kofeina od kafe, što ih čini mnogo lakšim za predoziranje. Pored toga, mnogi od ovih pića sadrže i druge stimulanse kao što su guarana i taurin. Teoretski, samo 10 limenki tipičnog energetskog napitka može biti fatalno za prosečnog čoveka. 

Međutim, medicinske komplikacije izazvane energetskim pićima su veoma retke. Studija o predoziranju kofeinom otkrila je da najveći broj slučajeva podrazumevao uzimanje kofeina u obliku tablete ili praška, dok je smrt retko bila posledica prekomerne potrošnje samo konzumiranja pića. S obzirom da je kofein u prahu ustvari efikasno čist kofein (jedna kašičica se može uporediti sa 28 šoljica kafe) čak i male količine mogu izazvati znatno ozbiljnije simptome od onih izazvanih jednom šoljom čaja više nego što je preporučeno. 

10 NAČINA da proverite da li ste zaista inteligentni!

Nedavno je američki tinejdžer Dejvis Alen Krajp preminuo kada je popio kafu, gazirani sok i energetsko piće u roku od dva sata. Prema rečima stručnjaka, on nije uneo kofein u prahu, pa se postavlja pitanje da li je to zaista bio kofeinski koktel koji ga je ubio. Kardiolog uključen u slučaj rekao je da je količina kofeina iz ova tri pića iznosila oko 500 miligrama, što je desetina minimalne fatalne doze. Moguće da je nesrećni mladić patio od nepoznatih zdravstvenih problema ili povišene osetljivosti na kofein. 

Individualne genetske predispozicije u vezi kofeina veoma variraju, kao i sa svim drugim legalnim i ilegalnim supstancama. Štaviše, neki smatraju da nije velika količina kofeina ubila Krajpa, nego brzina kojom je uneta u njegov organizam. 

Zaključak je da ljubitelji kofeina nemaju mnogo razloga da brinu ako se drže kafe, čaja, a povremeno i energetskih pića. Sve dok se uzdržavaju od prevelikih doza i izbegavaju mešanje sa drugim stimulansima, opasnost od neželjenih posledica je zaista minimalna. 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17