• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: cajeviza.net

26.05.2017

11:48

PET SUPERMOĆI PARADAJZA! Evo zašto bi trebalo često da ga jedemo!

Ljubav

PET SUPERMOĆI PARADAJZA! Evo zašto bi trebalo često da ga jedemo!

Podeli vest

Paradajz je od davnina poznato povrće, koje je zastupljeno u svakodnevnoj ishrani čoveka. Ovo ukusno povrće potiče iz Južne i Srednje Amerike, a u Evropu je stigao prvi put u Španiju

Paradajz je osnovni sastojak mediteranske kuhinje, a pored svojih jestivih aduta, veoma je važan za čovekovo zdravlje. On poseduje snažno dejstvo na mnoge bolesti, a odličan je i kao preventiva za određene bolesti, piše Cajeviza.net.

Paradajz u svom sastavu broji dosta likopena, koji inače spada u jedan od najjačih i najefikasnijih antioksidanta. Posebna pažnja kada je čoveko zdravlje u pitanju, posvećuje se kuvanom paradajzu i soku napravljenom od njega.

Takođe ovo poznato povrće bogato je vitaminima B, C i E, a takođe se može pohvaliti sa velikom količinom gvožđa, bakra, mangana i mnogo kalijuma.

Lekovita svojstva paradajza

Protiv raka


Paradjaz, kako je već pomenuto, je veoma bogat likopenom i to ga čini odličnom preventivom za nekoliko vrste kancera, kao što su rak dojke, rak pankreasa, rak creva i prostate. Kada je reč o ovim opakim bolestima za prevenciju se preporučuje jedna čaša soka od paradajza na dan. Tako mala količina bogata mnogim mineralima i vitaminima dovoljna je da sačuva organizam od svakakvih neželjenih dejstava , koja dovode do pojava najopakijih bolesti. Količina od 500 ml soka ovog povrća biće dovoljna da snabde organizam sa dovoljnom količinom likopena.

PET NAMIRNICA koje će ukloniti masnoće i kalorije iz kolača!

Antioksidan crvene boje je upravo moćni paradajz o kojem je reč. Zapravo likopen je i veoma snažan oksidant koji ima samo dobre rezultate u detoksikaciji organizma. On će pročistiti telo i zaštiti ga od daljih negativnih uticaja iz sredina. Likopen najbolje je unositi u svoje telo putem hrane ili u obliku soka. Kombinacija obe varijante daje zagarantovano dobre rezultate.

Shutterstock

Za bolji vid


Paradajz je takođe poznat po činjenici da će znatno poboljšati vid. On u velikoj meri sadrži vitamin A, koji pospešuje i poboljšava vid. Isto tako ovaj vitamin će sprečiti mnoga oštećenja vida, kao i degeneraciju. Postoje naučna istraživanja koja potvrđuju činjenicu o poboljšanju vida. Vid se osobama koje su svaki dan pile po čašu paradajza poboljšao za 40 posto, dok kod onih što ga nisu konzumirali nije bio slučaj.

Bolji kvalitet krvi


Kada se govori o kvalitetu krvi mora se spomenuti i gvožđe, kalijum, vitamin A, kao i vitamin C. Zanimljivo je da je paradajz bogat svim ovim mineralima i vitaminima, te je na taj način veoma blizak prijatelj čovekovoj krvi i može joj doneti samo dobra. U velikoj meri ona će biti poboljšanog kvaliteta, ako se u svakodnevnu ishranu uvrsti ovo vrsno povrće.

Zdravo srce


Opšte je poznato da je crveni paradajz veoma bitan za kardiovaskularne probleme, opet iz razloga što u sebi sadrži veliku količinu likopena, koji je veoma važan za dobar rad srca. Bilo da je paradajz koristi u ishrani svakodnevno ili u vidu soka, sniziće se nivo lošeg holesterola u krvi, to je sigurno, kao i triglicerida. Na taj način postignuće da se ne talože nepotrebne masti u krvnim sudovima. Znači za zdravo srce i sprečavanje kardiovaskularnih oboljenja, jako je vađno svakodnevno se družiti sa ovim ukusnim povrćem.

KADA NE SPAVATE, MOZAK SAM SEBE JEDE! Neverovatno otkriće!

Poboljšava probavu


S obzirom da je odličan u detoksikaciji organizma, paradajz će u velikoj meri uticati i na rad creva i organa za varenje. Da bi probavni sistem čoveka ostao vitalan i zdrav potrebno je unositi svakodnevno paradajz putem hrane. U ovakvim slučajevima putem hrane je čak i efikasnija varijanta od soka. Ovo povrće pomoći će i kod zatvora i kod dijareje, a to će postoći prvenstveno zato što je nenadmašivi antioksidant.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE
Politika

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

16.04.2024

22:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija